Срещата при Пеевски и Карадайъ била заради страха на Борисов и Петков от 20 хиляди депесари пред парламента!?

24rodopi.bg/Политика Само ДПС може да организира 20-25 хиляди протестиращи пред Народното събрание в деня на гласуването на правителството. Този с

24rodopi.bg/Политика

Само ДПС може да организира 20-25 хиляди протестиращи пред Народното събрание в деня на гласуването на правителството.

Този страх на Бойко Борисов бил споделен и от Кирил Петков и двамата лидери, преди да се обявят имената на министрите, изпратили при Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски хората си – акад. Николай Денков, Мария Габриел, Десислава Атанасова и Христо Иванов. Така се стига до включването на ДПС в конституционното мнозинство.

Това разкрива пред 24rodopi.com източник, отлично запознат с водените преговори, в това число и неформалните, за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

След срещата в стаята на ДПС в парламента Карадайъ обяви, че двете формации са го потърсили за разговор за конституционни реформи, и добави, че движението се е съгласило да не пречи за съставянето на кабинет, за да може да бъде реализирана съдебната реформа. Ден преди този разговор ДПС имаше друга позиция. „Порочната сватба от последните няколко дни, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели на онова от 10 януари 1997 г. – българските граждани ще нахлуят в тази сграда“, гласеше предупреждението на Карадайъ, което той отправи от трибуната на Народното събрание.

Дори от централата на ДПС дали инструктаж на структурите си по места да имат готовност за протести, потвърди пред 24rodopi.com член на ЦС на Движението. Активът трябвало „да защити демокрацията в България, както защити Ахмед Доган в Росенец“.

Анализът на Борисов и Петков допускал мрачен сценарий след евентуално организиране на протести от ДПС – мощна подкрепа от софиянци и от други политически формации.

Лидерите на 2 коалиции и една партия ще номинират експерти за зам.-министри, шефове на държавни регулатори и на агенции, които бъдещият премиер акад. Николай Денков ще утвърждава. Това разкрива още отлично информираният източник с водените преговори, в това число и неформалните, за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а и тези след разговорите с ДПС.

След срещата с Пеевски и Карадайъ акад. Денков посочи, че са обсъждали как да бъдат подготвени промените в Конституцията, както и бъдещите смени в държавните регулатори. По думите на бъдещия премиер всичко ще става „публично, така че да няма скрити договорки“, а номинациите ще се представят в Народното събрание. Денков обяви, че вторият ешелон на властта – зам.-министрите – ще бъдат подбирани по същия начин както и самите министри: по експертност и с общо съгласие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

На снимката: Така беше през 1997 година, когато улицата свали от власт правителството на Жан Виденов

COMMENTS

WORDPRESS: 0