Спасени таралежи и лешояд, разкрития за измирането на рибата в „Ст. кладенец“: Екоинспекцията отличи граждани и организации за приноса им към опазването на природата

Спасени таралежи и лешояд, разкрития за измирането на рибата в „Ст. кладенец“: Екоинспекцията отличи граждани и организации за приноса им към опазването на природата

24rodopi.bg/Общество Регионалната екоинспекция отличи граждани, организации и фирми за приноса им към опазването на околната среда през 2022 г. Дире

24rodopi.bg/Общество

Регионалната екоинспекция отличи граждани, организации и фирми за приноса им към опазването на околната среда през 2022 г.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Наталия Пачеманова връчи сертификати, които се дават за първа година с идеята церемонията да стане традиционна.

Областните дирекции на вътрешното министерство в Хасково и Кърджали бяха отличени за активното съдействие от страна на служителите на МВР към екоинспецията.

Съвместно със служители от Полицейския участък в община Черноочене бяха спасени 12 бр. таралежи, открити край село Минзухар. Районно управление в Джебел, което вече е закрито, съдейства при разследване на открит мъртъв египедски лешояд, който е световно застрашен вид.

Полицейските служители на ОД на МВР Кърджали оказаха пълно съдействие за установяване на причините за измиране на риба в язовир „Студен кладенец“ през месец юли.

Ветеринарният лекар от Крумовград д-р Коста Батков бе отличен за неговото участие в спасяването на застрашен вид в Източните Родопи. Той бе човекът, подал сигнал и оказал първа помощ на отровен черен лешояд. Д-р Батков оказа активно съдействие на институциите при разследване на случая и извърши ветеринарна експертиза. През 2022 година е съдействал в много други случаи за лекуване на диви животни или насочването им към Спасителния център в Стара Загора.

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Кърджали бе отличено заради активната работа на учителите в посока екологично образование и възпитание на децата. Образователната институция реализира успешно  проект: „За едно по-зелено училище“. През 2022 г. ученици и учители от ОУ „Св. Климент Охридски“, както и местни граждани, създадоха градина за екологично чисти плодове и зеленчуци и обявиха началото на своята „зелена революция“ за по-добра градска среда и по-екологичен начин на живот. Децата са получили знания за органичното земеделие, опазването на биоразнообразието и околната среда и компостирането, а училищният двор се е превърнал в любимо място на квартала. Пред присъстващите на церемонията по награждаването беше направена кратка презентация на дейностите по екологично образование, изпълнявани през годината.

COMMENTS

WORDPRESS: 0