Социалният министър назначава проверка за порочна практика в НОИ-Кърджали

Социалният министър назначава проверка за порочна практика в НОИ-Кърджали

24rodopi.bg/Кърджали Социалният министър Георги Гьоков ще назначи проверка за „порочна практика в НОИ-Кърджали“ – това е новината от заседанието на п

24rodopi.bg/Кърджали

Социалният министър Георги Гьоков ще назначи проверка за „порочна практика в НОИ-Кърджали“ – това е новината от заседанието на парламентарната социална комисия.

Темата бе повдигната от народния представител от ДПС д-р Хасан Адемов.

Подадени са оплаквания, че инспектори от териториалното поделение на НОИ организират анкети на работодатели. В тях се съдържали въпроси като това къде се обявяват свободни щатове, каква дейност извършва съответно дружество и къде я развива, искано е да се опише процедурата по назначаване по трудово правоотношение и др., пише „Монитор“.

„Провеждането на подобни анкети нямат нищо общо с КСО и не попадат в ангажиментите на НОИ“, отбеляза Адемов. В следствие на тази практика на лица са им били ограничавани правата, свързани със социалното законодателство.

Адлен Шевкед, народен представител на ДПС от Кърджали, допълни, че съответната практика е въведена още преди 2 години. Обясни, че от териториалното поделение на НОИ си позволяват да решават дали един човек е извършвал трудова дейност или не. Тя посочи, че „на база това се отказват не само изплащания на обезщетения, не се признава трудов стаж и се заличават данни в НАП“. Тя допълни, че това се прилага и в други райони.

Министър Гьоков обясни, че нито той, нито предишният социален министър са подписвали подобна заповед.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0