Снимка на недохранено дете, публикувана от кърджалиец, е видяна от 4 милиона потребители

24rodopi.bg/Общество Снимка на умиращо от глад дете, качена във Фейсбук от кърджалиец, който живее в Германия, е видяна от 4 милиона души. Снимката

24rodopi.bg/Общество

Снимка на умиращо от глад дете, качена във Фейсбук от кърджалиец, който живее в Германия, е видяна от 4 милиона души. Снимката на недохранено дете от Йемен и текстът към нея са споделени от 40 000 души.

Постът гласи: „А никой не пише за глада в Йемен.Целият свят може да помогне на Украйна, но на Йемен или Африка- не! Имаме пари за оръжия, а за храна-не!

Хуманитарни стандарти! Човещинка!“.

Помолихме автора на поста – Еркан Хаджимустафа, да коментира големия интерес към тази публикация.

Коментарът му:

„Фактът, че толкова много хора са достигнали до този пост и са го споделили, говори сам по себе си, че човещината още не е умряла и хората активно се интересуват от тази тема и искат да изразят своето мнение.

Да сте виждали или чували в сутрешните блокове по телевизията да коментират подобни проблеми? Или да се анализират в медиите? Или политици да говорят за тях?

Изглежда изгубена връзката между хората и техните правителства, между хората и медиите. Темата за глада изглежда като апокрифна тема, а това, че огромна част от човечеството страда от недохранване и недостиг на чиста питейна вода, се споменава някак си между другото.

Направих една кратка справка хваща ли вяра ситият на гладния, тоест каква помощ отделят богатите и развитите страни за хуманитарни дейности. Очакваше ме огромна изненада.

Когато стане въпрос за глада, се сещаме първо за Африка. А стане ли въпрос за този континент, веднага го свързваме с Франция и нейната колониална политика. Оказа се, че Франция е дарила 625 милиона долара като хуманитарна помощ през 2020 година,  според „Доклад за глобалната хуманитарна помощ’2021“, изготвян ежегодно от международната организация „Инициатива за развитие“ (DI).

За сравнение Турция е дарила през същата година 8,036 милиарда. Приблизително 13 пъти повече. Нека да сложим 13 Франции една до друга. Оказа се, че и другите европейски страни са с доста скромен принос в сравнение с Турция.

Единствено Германия е изразходвала 3,7 милиарда, а помощта на останалите страни се измерва вече в милиони долари. Това са Швеция /919/, Нидерландия /772/, Норвегия /716/, Швейцария /657/, Дания /538/, Италия /511/, Белгия /422/, Испания /332/, Ирландия /215/ и Финландия /176/.

Де факто, Турция е дарила повече средства от целия ЕС, взет заедно. Прехваленият с високата си хуманност и с високия си жизнен стандарт ЕС.

Не мога да се сдържа от перифразиране на една популярна телевизионна реклама: „Не става само с ядене, трябва и акъл!“, която ми звучи като: „Не става само с парадиране, трябва и солидарност!“.

Според този доклад, през 2020 година развитите държави са дарили  като хуманитарна помощ общо  30,9 милиарда, като над половината от тях са дарени от САЩ и Турция- съответно Вашингтон са дали 8,903 милиарда, а Анкара – 8,036 милиарда. Сред другите открояващи се донори са Канада /683/, Саудитска Арабия /679/, Япония /510/, ОАЕ /383/, Южна Корея /161/ и Австралия /148/.

При разглеждане на разходите за хуманитарна помощ като процент от брутния вътрешен продукт на страната, Турция е недостижима. Разходите и за хуманитарна помощ са близо 1% / 0,98%/ от нейния БВП през 2020 г., докато САЩ осигуряват едва  0,04% от своя БВП, Германия – 0,10%, а Великобритания – 0,08%.

И това е така за трета поредна година. Анкара е изразходвала 8,4 милиарда долара за хуманитарна помощ през 2018 г.(29% от цялата международна хуманитарна помощ), докато разходите и за помощ през 2017 г. са били 8,1 милиарда долара. Турция е класирана на трето място в доклада на DI през 2013, 2014 и 2015 г. и на второ място през 2016 г.

Когато говорим за глада в глобален мащаб, не бива да забравяме „Ефекта на пеперудата“ – всеки човек до известна степен е виновен за световния глад с действието или бездействието си. Дори  с политическата си подкрепата за правителствата, които реализират политиките.

И когато днес турски граждани, включително изселници от България, се оплакват от жизнения си стандарт и от покупателната си способност, нека не забравят, че тяхната държава  е хуманитарен образец за човечеството. Включително и когато приюти над 4 милиона сирийски бежанци на територията си и изразходва над 40 милиарда долара за тях, показвайки един хуманитарен пример, с който европейските държави не се ангажираха. ЕС възстанови само около 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) от тези средства.

И не на последно място: личният, индивидуалният пример е много важен. Вижте за какво харчат парите си най-богатите хора на планетата днес. От проекти за затъмняване на слънцето до проекти за създаване на изкуствено месо. Или здравни проекти със  съмнителна репутация в Африка и други слабо развити региони.

И нека да дам личния пример на Пратеника Мухаммед, за когото Всевишният Аллах казва: „Ако не бих създал теб, не бих създал Вселената“.

Един ден в стаята на Пратеника Мухаммед (Аллах да го благослови!) влиза неговият близък приятел Юмер, който по-късно ще стане вторият халиф на ислямската държава. Пратеникът спи, а Юмер за миг оглежда стаята. Цялото ѝ обзавеждане е една обработена кожа и торбичка с няколко шепи ечемик.

При вида на тази гледка, Юмер започва да плаче и риданията му събуждат Пратеника на Аллах. При неговото изправяне, Юмер забелязва по тялото му следи от заседнала кръв, причинени от рогозката. Разридава се още по-силно, поклащайки неустоимо раменете си.

Пратеникът, учуден, го пита: „Защо плачеш“?. тговорът е: „Ей, Пратенико на Аллах, народът на Иран кара императорите си да живеят в сараи, византийските кайсери са потопени в лукс и блясък, а ти, който си Пратеникът на Аллах… Позволи ни, и ние…“

Схващайки накъде бие, Мухаммед (Аллах да го благослови!) го прекъсва с тъжна усмивка и с благ знак на ръката цитира аят 64 от 29-та Сура „Ал- Анкебут“ от Свещения Коран:

„Този, земният живот, е само забава и игра. А Сетният дом е вечният, ако знаят.“

И продължава: „Не би ли искал, ей, Юмер, земният живот да бъде техен, а Сетният да бъде наш!…“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0