Смяна на времето: Вижте кога връщаме стрелките с час назад

24rodopi.bg/ Общество Отново ще превъртим часовниците с час назад заради астрономическото време. Това ще стане в 04.00 часа местно време на 29 октомв

24rodopi.bg/ Общество

Отново ще превъртим часовниците с час назад заради астрономическото време. Това ще стане в 04.00 часа местно време на 29 октомври. Това съобщиха от Българския институт по метрология.
Така сутрините ще са по-светли, но пък ще се стъмва по-рано.
Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г.
Припомняме, че страната ни преминава от лятно към зимно часово време и обратно от 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.
От началото на 2018 година в Европейския съвет се води дебат дали е оправдана смяната на часовото време и се обсъжда отмяната й.

Междувременно евродепутатите в парламента в Страсбург гласуваха относно прекратяването на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и през зимата след 2021 г., но засега не е постигнат консенсус между страните членки на Евросъюза кога да стане това. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0