След срещата Остин-Петков: САЩ пращат рота „Страйкър“ в България, няма да пращаме оръжия на Украйна

След срещата Остин-Петков: САЩ пращат рота „Страйкър“ в България, няма да пращаме оръжия на Украйна

24rodopi.bg/Общество "Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна", обяви премиерът Кирил Петков след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Ост

24rodopi.bg/Общество

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна“, обяви премиерът Кирил Петков след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Министър-председателят информира, че двамата са говорили за подсилване на нашата бойна група, на която сме водеща страна.

„След като Русия започна тази война българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общество може да бъде спокойно, защото сме съюзници. Работим заедно по източния фланг, нищо друго не е дискутирано. Америка е НАТО, България е НАТО“, подчерта Петков.

Лойд Остин допълни, че разговорът е бил „относно непровокираната атака на Русия срещу Украйна“.

Стана ясно, че САЩ ще усилят българската бойна група с американска военна част. Кирил Петков уточни, става дума за една американска рота „Страйкър“ за българската армия. Тя ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин. Очаква се и други държави да се включат в бойната група, която вече се подготвя, поясни Кирил Петков.

Снимка: Пресцентър на МС

COMMENTS

WORDPRESS: 0