След срещата на двама министри: ГКПП „Златоград“ отваря, ГКПП „Рудозем“ – догодина!

След срещата на двама министри: ГКПП „Златоград“ отваря, ГКПП „Рудозем“ – догодина!

ГКПП „Златоград“ ще бъде отворен съвсем скоро, ГКПП „Рудозем“ обаче няма да бъде готов през тази година. Новините от срещата между транспортните мини

ГКПП „Златоград“ ще бъде отворен съвсем скоро, ГКПП „Рудозем“ обаче няма да бъде готов през тази година.
Новините от срещата между транспортните министри на Гърция и България-Костас Караманлис и Николай Събев. Освен ключовата тема за газовата връзка, на срещата беше поставен въпросът и за двете ГКПП.
Народният представител от Смолян Михал Камбарев повдигна въпроса пред Събев, с което темата успя да намери място в дневния ред на срещата. Областният управител Емил Хумчев и екипът му подготвиха, от своя страна, Министерството на транспорта с нужната информация, която министър Събев представи пред колегата си Караманлис.
На срещата присъстваха още Асен Василев (министър на финансите), Александър Николов (министър на енергетиката), посланикът на Гърция в България и дипломатически гости.
По време на срещата, министър Събев многократно заяви, че пропускателните пунктове на територията на област Смолян са от голямо значение за стратегическите транспортни връзки между България и Гърция, туристическия и търговски обмен между двете съседки.
Караманлис сподели, че има голяма вероятност дейността на ГКПП Златоград – Термес да бъде възобновена в най-кратък срок, по възможност за предстоящия летен сезон, при спазване на всички противоепидемични мерки. За съжаление ГКПП Рудозем-Ксанти няма да бъде приведен в експлоатация през 2022-ра година. Понастоящем строителните екипи от страна на нашата съседка са ангажирани със завършването на един от свързващите лотовете, а за последния предстои да бъде обявена обществена поръчка.
Отварянето на въпросните пропускателни пунктове е заложено като една от основните цели на коалиционния екип в област Смолян.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0