След среща с посланиците на ЕС и САЩ Мария Габриел разби ПП-ДБ: Няма да подпиша меморандума!

24rodopi.bg/Политика "Информирам всички, че аз няма да сложа подписа си под така наречения меморандум, предложен от ПП-ДБ", обяви тази вечер вицепрем

24rodopi.bg/Политика

„Информирам всички, че аз няма да сложа подписа си под така наречения меморандум, предложен от ПП-ДБ“, обяви тази вечер вицепремиерът Мария Габриел, която след 6 март трябваше да стане министър-председател.

Умишлено не коментирах предложенията за ротация – както от премиера Денков, така и от страна на партиите. Дълго слушах коя е подходящата позиция за Маия Габриел, чух екзотика да добавим ново министерство или да си разменим местата. Това заяви на извънреден брифинг малко след 19.00 часа външният министър Мария Габриел.

Ето какво добави още тя:

„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Няма да подпиша т.нар. меморандум и ще обясня защо. Първо всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на фундаментални демократични принципи.

Този документ е изработен с крайна цел. Иска се държавата да е разделена между две коалиции, а независимите регулатори да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси.

Текстовете му сочат, че този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституция, демокрацията и службите за сигурност.

„Реформите се правят чрез изменение на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти. Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно.

Съдебната реформа е приоритет, но така предложеният документ и за най-големият лаик е ясно, че всички тези поставени цели не могат да се постигнат за 9 месеца, а за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно, защо не беше направено досега? Или това ще се иска от мен, за да не може да бъде изпълнено?

Какво налага промените в службите и защо е записан този срок, съвпадащ с предизборната кампания за избор на членове на ЕС?

За КЗК – предлага се законът да се променя всеки път, в зависимост от това колко партии управляват в даден момент. Това гази демократичните ценности на обществото ни. Това показва политическото му овладяване.

Външната политика ще се води на два гласа според този меморандум. За мен тя трябва да е според националните интереси и да говори в един глас.

Меморандумът е изготвен до декември 2024 година, но за период от 4 година. На всеки 9 месеца ли ще ги подписваме или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ. Огромна част от европейската програма липсват от него. Те по-малко важни ли ще бъдат за управлението на страната за този период.

Ако целта наистина бе документ, около когото мнозинството да се обедини, то защо не подписахме през юни такъв, както от ГЕРБ предложихме“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0