След прегледи в тютюнджийски села: 30% неглижирани и нелекувани заболявания

24rodopi.bg/Регион Медицинските прегледи на възрастни хора в малки населени места в така нар. „тютюнджийски райони“ ясно са потвърдили дефицитите в з

24rodopi.bg/Регион

Медицинските прегледи на възрастни хора в малки населени места в така нар. „тютюнджийски райони“ ясно са потвърдили дефицитите в здравеопазването у нас и се налага изводът за спешна нужда от повишаване на здравната култура в обществото и осигуряване на добра финансова обезпеченост на здравеопазването.

През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от болници от Българската болнична асоциация за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони. През миналата година бяха прегледани 1992 души или с 40% повече спрямо предходната година.

Това обобщават от фондация BCause, която провежда програмата за социална отговорност в сътрудничество с Асоциацията и финансовата подкрепа на „Филип Морис България“.

Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести посетили Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево и др.

Данните показват, че 1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет, категорична е адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

„Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призовава д-р Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „Света София“.

В някои села било констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. Местни жители споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам – Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

COMMENTS

WORDPRESS: 0