След 7 години: Три присъди за смърт при разрушаването на ОЦК!

24rodopi.bg/Общество Трима бяха осъдени за трагичния инцидент, който беляза края на епохата ОЦК в Кърджали. Окръжният съд призна за виновни ръководи

24rodopi.bg/Общество

Трима бяха осъдени за трагичния инцидент, който беляза края на епохата ОЦК в Кърджали.

Окръжният съд призна за виновни ръководители на дейностите по събаряне на сгради на територията на бившия металургичен гигант. Повече от седем години след произшествието, магистратите решиха: Немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, довела до смъртта на работник.

Припомняме, че инцидентът стана през септември 2015 година. Активите на фалиралия завод са продадени на търг. Започва разрушаване на старите сгради. За част от дейностите е ангажирана старозагорската фирма „Пас Комерс“. 50-годишният Валентин Юруков от девинското село Михалково е багерист и задачата му е да работи по събарянето на цеха за оловно производство. Следва разрушаване на носеща стоманобетонна колона, което довежда до срутване на 30-метровата кула на цеха, която затрупва багериста. Започва 3-часова спасителна операция, но 50-годишният работник е изваден мъртъв.

Седем години по-късно, управителят на „Пас комерс“ получи две години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Началникът на строителния обект бе наказан с 18 месеца затвор, а трети признат за виновен получи година „лишаване от свобода“. Присъдите са условни, с изпитателен срок от 3 години.

Тримата ще трябва да платят солидарно обезщетение на двама роднини на загиналия в общ размер на 40 000 лева.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0