След 5 години в Меджлиса: В „столицата на изселниците“ отново искат Юксел Йозкан за депутат

24rodopi.bg/Политика В „столицата на изселниците“ – Бурса, предлагат нашенеца Юксел Йозкан за нов мандат в Меджлиса. Той бе номиниран от „Партията на

24rodopi.bg/Политика В „столицата на изселниците“ – Бурса, предлагат нашенеца Юксел Йозкан за нов мандат в Меджлиса. Той бе номиниран от „Партията на Ататюрк“ – Републиканската народна партия (СНР), през пролетта на 2018 година и успя на влезе в парламента. Сега отново изселническата общност и много неправителствени организации предлагат проф. д-р Юксел Йозкан да продължи работата си  в Меджлиса като един от най-дейните му представители и посланик на идеите на изселническата общност.

Турция ще гласува за парламент и президент на 14 май. Кандидатите на СНР ще бъдат ясно на 7 април.

Посланието на СНР към изселническата общност в Бурса е: Вие заслужавате и трябва да имате свой представител в парламента в Анкара, и това е проф. д-р Юксел Йозкан (Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN).

Юксел Йозкан е бивш председател на най-влиятелната изселническа организация – Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч“. Припомняме, че по време на неговия мандат Анкара, по искане на „Балгьоч“, разреши дългосрочно пребиваване в Турция на граждани на България и Гърция от турски произход. Всички пристигнали от двете държави до 31 декември 2017 година добиха право на временни паспорти. Именно професорът-изселник беше най-активният сътрудник на правителството в Анкара за дългоочакваните от нашенците проекти – за дългосрочното пребиваване, за даването на здравни права в Турция на живеещи в България роднини при минимални месечни осигуровки, за даването на стипендии на учащи в чужбина български и гръцки граждани от турски произход.

Йозкан често е попадал и в полезрението на българските медии. Като актив му приписват рекорда за избирателна активност, достиган някога в турските градове със силно изселническо присъствие. Сензационно звучене пък имаше присъствието му на националната конференция на ДПС, на която въоръжен нападател успя да стигне до трибуната и да опре пистолет в слепоочието на Ахмед Доган. Като лидер на „Балгьоч“, проф. д-р Юксел Йозкан водеше най-голямата група от Турция на политическия форум в столицата.

Юксел Йозкан получи инфаркт след нападението над Ахмед Доган. Прилоша му в залата на НДК в първите минути след опита за покушение, а няколко часа по-късно получи сърдечен пристъп в хотела. По спешност бе закаран в болницата „Св. Екатерина“. Три дни по-късно бе транспортиран със самолет в Бурса.

Юксел Йозкан е роден през 1960 година в село Безводно. Завършва основното си образование в местното училища, а средно – в Техникума по хранене в Пловдив.

През 1978 година семейството му се изселва в Бурса по силата на спогодба между Турция и България. Следва в Медицинския университет в Истанбул, който завършва през 1988 година. По разпределение работи в Университетската болница в Сивас, като защитава специалност по ортопедия и травматология.

През 1991 и 1992 г. специализира в Германия – хирургия на ръката и микрохирургия.

Дълъг период от време завежда хирургичното отделение в Университетската болница в Сивас. През 1995 година защитава дисертация за доцент.

През 2001 година печели конкурс и е назначен за завеждаш ортопедията във Висша специализирана болница в Бурса. През 2001 и 2002 години е главен лекар на здравното заведение.

Има десетки публикации в местни и чужди медицински списания и учебници. От 2016 година е професор по медицина.

В началото на 2018 година проф. д-р Юксел Йозкан беше назначен за главен лекар на Групата болници за обучение и научни изследвания в Бурса, в които работят около 4 000 души, но напусна заради предизборната кампания.

От юни 2018 година е в Меджлиса.

COMMENTS

WORDPRESS: 0