След 30 години в школото: Кое тежи на учителя, децата, защо телефоните са вредни…

След 30 години в школото: Кое тежи на учителя, децата, защо телефоните са вредни…

Михаела Илиева/24rodopi.bg/Общество Една учителка, отдала 30 години от своя живот да образова и възпитава учениците си колко е ценно да се съхрани ро

Михаела Илиева/24rodopi.bg/Общество

Една учителка, отдала 30 години от своя живот да образова и възпитава учениците си колко е ценно да се съхрани родната история без измислици-такава, каквато е.

Това е историята на Теменужка Топчиева, която е родена и израснала в родопския град Златоград. От близо 30 години тя работи като преподавател по история в СУ „Антим I“. Това е училището, в което тя самата е учила и се е изградила като характер. Определя го като най-авторитетната институция в района, която „ражда“ успешни ученици.

„Нашата професия, както всяка друга, си има и положителните, и отрицателните страни. Учителската професия е доста отговорна, защото освен че даваме знания, ние трябва да формираме социални умения, да показваме модели на поведение, а дори понякога да компенсираме и родителското безсилие. За съжаление, освен всички задължения, които има учителят, той трябва да се занимава и с административните дейности. Така работният ден е много повече от 8 часа и най-често е съпътстван с допълнителен труд и концентрация“, споделя пред 24rodopi.com Теменужка Топчиева.

Според нея българската образователна система не е ефективна и вместо да подпомага учениците, тя ги затруднява и натоварва. Дългогодишната учителка смята, че за да се подобри образованието, трябва да се премахне усложненият материал от учебниците, да се забранят телефоните и да се увеличат часовете по практическо обучение. Всячески тя се опитва да превърне училищната институция в желана територия за учениците, където те да откриват възможност за развитие и себеизява. Теменужка Топчиева е една от малкото съвременни преподавателки, която продължава да пази родната история  и да насърчава младежите да я съхранят неопетнена чрез клуб „Родолюбие“, който води от почти 10 години.

Въпреки претърпяната лична загуба, определя живота си като интересен и изпълнен със смисъл. Тя се стреми да бъде полезна на всички и така да направи света около нея по-добър.

„Винаги съм се опитвала да провокрам учениците си да мислят и да разсъждават. За мен е изключително важно те да могат да изразяват свободно мнението си по обществени въпроси и да се научат, че успехът идва, когато има постоянство, труд и отдаденост. Надявам се, че съм успяла да повлияя положително на поне един ученик. В личен план най-много се гордея с това, че възпитах две добри, отговорни и успешни деца“, допълва още тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0