Слави с мечта за кмет в Кърджали, но реалностите за „община-град“ са… балотаж между ДПС и „Възраждане“

Слави с мечта за кмет в Кърджали, но реалностите за „община-град“ са… балотаж между ДПС и „Възраждане“

24rodopi.bg/Политика/Коментари   Хитро хората на Слави Трифонов насочиха общественото внимание върху „Има такъв народ“, включвайки в менюто на форма

24rodopi.bg/Политика/Коментари

 

Хитро хората на Слави Трифонов насочиха общественото внимание върху „Има такъв народ“, включвайки в менюто на формацията с гаснещи електорални проценти претоплената манджа за отделянето на Кърджали от селата. За да не бъде следващият кмет от ДПС.

Звучи като мелодия, но в нечия глава, която не знае как да композира върху нотната тетрадка. Т. е., едно е да градиш стратегия в софийски офис, друго е да намериш дружина за реализацията й, а бамбашка е появата – твоята и на групата, на терен.

Въобще, ако имаше мегдан за римейк на трепети „избиратели-партия“, които яко вдигат рейтинга на партията, то на сцената щяха да излязат авторите на оригинала – БСП.

*

Няма как Кърджали да се отдели в отделна „община-град“, прогонвайки хората от селата. Неразумни са и помислите „дайте да убедим селяните, че като си тръгнат сами от града, ще могат да получават европари“. Конституционната спирачка е факт.

Но нека все пак да допуснем, че се появила вълшебната пръчица и шат-шат идеята на славитрифоновата партия е успяла. И област Кърджали вече е съставена от 8 общини, като две са новите – Кърджали-град,  и Перперек. „Община-град“ наброява 44 071 жители, а в „селската“ живеят 27 333 души.

ДПС си е гарантирала победата в 7 общини и се готви за битка в най-голямата, 8-мата, Кърджали – град.

Дори да остане без селата, ДПС винаги ще стига до балотаж в града. Това сочат анализите на изборните резултати през последните години, това вещае логиката на партийното строителство, ако щете и данните на служба ГРАО.

Големият двоен въпрос е кандидатът на коя от останалите политически формации ще е втори и дали ще бъде подкрепен на балотажа мощно от тези, които вече са в категорията „загубили“?

Последната социология сочи, че партия „Възраждане“ бележи забележителен ръст по отношение на доверието, което получава от народа. Каквото получава в национален план, това се случва и в Кърджали по отношение на трансфера на избиратели от другите формации към патриотичната и опозиционна сила. Не говорим само за данните на оцапаните български социолози, но и реалните настроения на улицата.

Времето до следващите местни избори определено ще работи за партията на Костадин Костадинов. Този извод пък се налага и от поведението на всички играчи в настоящия парламент.

Остава само, когато му дойде времето, от „Възраждане“ да издигнат местен, свестен и малко известен за кандидат-кмет на Кърджали, и да си „вържат“ балотажа, очаквайки там подкрепа от „Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП, ГЕРБ…

Всъщност, това не е изключено да се случи през есента на 2023-та и без да се случило разделянето на „община-град“ и „община-село“.

Темата заслужава и прочит само през призмата на мажоритарните кандидати – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0