„Славейков“ показа как се става „иновативно училище“ на гости от три школа

„Славейков“ показа как се става „иновативно училище“ на гости от три школа

24rodopi.bg/Образование За трета поредна година иновативното Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали посреща гости от училища-партньори по

24rodopi.bg/Образование

За трета поредна година иновативното Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали посреща гости от училища-партньори по Националната програма „Иновации в действие“. Тази година  гости в мобилността са учители и ученици от  23 Средно училище „Фредерик Жолио Кюри“ – София – иновативно училище, Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – Ботевград – неиновативно, и 109 Основно училище „Христо Смирненски“ – София – неиновативно. В състава на гостите има представители на всички етапи на обучение от начален до гимназиален, заредени с очакване да видят всеизвестното гостоприемство и добри практики на славейковци.

Кърджалийското школо за шампиони за пореден път организира богата и разнообразна програма на мобилността.

Още преди влизането в училище пред главния вход гостите се насладиха на изпълненията на мажоретките с ръководители Димитър Кондиков, Виолета Кючукова и Тонка Димитрова и вокалните групи на Райна Паслиева и Димитър Ганев. Последва обиколка из материалната база на училището, водена лично от директора Милко Багдасаров, подпомаган от гимназистите от Ученическия парламент. Възхитени от всичко видяно в Сградата на годината за 2019 г., гостите /особено четвъртокласниците/ споделиха, че са най-впечатлени от новия СТЕМ център.

Последва запознаване в Актовата зала и представяне на всички партньори в мобилността, обсъждане на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес, представяне на УП, Хартата за правата на учениците и празничния календар на славейковци.

Първият ден завърши с разходка и програма за добре дошли на язовир „Кърджали“.

Следващите два дни бяха посветени на иновативните уроци на някои от учителите от СУ „П. Р. Славейков“, които преподават в иновативните паралелки. От начален етап Екатерина Бакърджиева със своя 1 клас и Николина Андонова със своя 2 клас показаха нагледно как работят с малчуганите за по-доброто усвояване на българския език в комбинация с информационни технологии.

От прогимназиален етап пък учителите Радиана Христова и Ерай Салиф проведоха интердисциплинарен урок, комбиниращ наглед взаимно изключващите се български език и литература и математика. Качвайки се на влака на темата „Фолклор“, учениците от 5 и 6 клас демонстрираха своите умения по математика, вградени в българските народни приказки, шевиците и традициите. Накрая урокът завърши с представяне на празниците ни с домашно приготвени кулинарни изкушения и почерпка.

Във всички иновативни уроци дейно участие взеха и учениците – гости и се потопиха напълно в атмосферата на учебния час на един истински славейковец.

Специално време бе отделено и на иновацията, наречена школа „ИстОрика“, където ръководителят Димитър Димов представи дейността през годините, сегашния екип, наградените ученици и множеството създадени филми, книги и реализирани национални конференции.

В съпътстващата програма бе включена  панорамна обиколка на град Кърджали и посещение на археологическия комплекс Перперикон с професионална екскурзоводска беседа от Георги Кючуков.

Следващата среща на училищата-партньори е от 1 до 3 юни в София, където домакин на мобилността ще бъде 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0