Скандално! Премиерът в оставка Кирил Петков устно наредил на шефа на ДАНС да му направи списък на руски дипломати за изгонване!?

Скандално! Премиерът в оставка Кирил Петков устно наредил на шефа на ДАНС да му направи списък на руски дипломати за изгонване!?

24rodopi.bg/Политика  Такова решение за изгонването на дипломатите е прецедент в нашата дипломатическа история. То е свързано с еднолично решение, без

24rodopi.bg/Политика  Такова решение за изгонването на дипломатите е прецедент в нашата дипломатическа история. То е свързано с еднолично решение, без да е минало през Министерски съвет. Това са въпроси, които би следвало да минават по легалния ред.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

,,Президентът, както и други институции, не са били информирани за решението на министър-председателя. Това решение не е взето от Министерски съвет, а ДАНС не е изпратил доклад нито до президента, нито до председателя на Народното събрание“, допълни той.

При тези обстоятелства г-н Петков трудно би могъл да остане кандидат за премиер предвид решенията, които е взел еднолично. Това условие е много важно, подчерта Михайлов.

По думите му цялата тази ситуация налага свикването на КСНС при президента. Депутатът апелира също така да бъдат спазвани условията на политическата коректност.

Скандални факти за грубо погазване на законността в България и злоупотреба с власт от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители директорът на ДАНС Пламен Тончев. Това пише сайт, който е издържан от една от опозиционните политически формации.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, допълва партийният информационен сайт.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност към МС, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само „обосновано предположение“, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Припомняме, че днес президентът Румен Радев заяви, че при него не е постъпвала информация, която да касае наличието на данни, предполагащи  изгонването на руските дипломати. „Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре“, каза държавният глава.

Посланик Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с изгонването на служители на руското посолство.

Тя заяви, че е била извикана в 17 часа на 28 юни в Министерството на външните работи на България, където са ѝ били връчени вербални ноти.

„Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата”.

В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството“, заявява посланикът.

Митрофанова уверява, че тези действия не съответстват на Виенската конвенция.

Снимка: Профил на премиера в оставка Кирил Петков

Коментарът:Устно може на Лена, но на шефа на ДАНС… – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0