Скалпелът на Габровски и мечът на Соломон – все спасители, а все беди

Жельо Михов/24rodopi.Bg/Коментари/Политика Професионалното поприще, неизменно свързано със скалпела, надделя и кандидатът за премиер Николай Габровск

Жельо Михов/24rodopi.Bg/Коментари/Политика

Професионалното поприще, неизменно свързано със скалпела, надделя и кандидатът за премиер Николай Габровски използва най-известната соломонова притча, в която чрез „разсичането“ се стига до истината. Той представи списъка с министри и от трибуната на Народното събрание изрече:  

„Две жени твърдели, че са майки на едно дете. Не можели да се разберат помежду си и заради това отишли при Цар Соломон. Той ги изслушал, но също не успял да реши коя е истинската майка на детето. Тогава казал: „Дайте да го разсечем на две и така всяка ще получи по една половина“. Тогава истинската майка казала – „Не, дайте го на другата жена“.

Обръщам се към всеки един от Вас по отделно – нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и нека заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали. Нека тази любов, която всеки от нас би трябвало да таи вътре в себе си, надделее над чисто егоистичното.

Благодаря за вниманието. Да живее България“.

Ключовото, след „разсичането“, е „да преодолеем бедата, в която сме изпаднали“. Дежа вю от три десетилетия. Подобен призив вече звучи кухо. Защо все е нужно да спасяваме, а нито веднъж не се посочиха виновните за „бедите“?! Та нима не са все едни и същи физиономии в парламента или сходни такива под една или друга форма? Все подобни въпроси се въртят из електоралните глави. В които постепенно узрява отговорът, че беди и спасения са с един и същ произход.

Соломоновата притча звучи малко като „Осра*ме всичко, ама дай да заметен задружно“. „И нека тази любов надделее“.

Пък физиономиите все едни и същи. Довчера беди, днес спасение.

„Разсичането“ вече бе сторено. И над 60 на сто от населението не ще и да чуе за спасители. Търпението се изчерпи.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0