Сиси от Кърджали отстъпи стаята си на Наталия от Киев и… ще-неще, ще почива в Комотини

Сиси от Кърджали отстъпи стаята си на Наталия от Киев и… ще-неще, ще почива в Комотини

24rodopi.bg/Общество „Бях резервирала стая в хотел в „Слънчев бряг“ за едноседмична почивка през юни. Непосредствено след края на учебната година, нещ

24rodopi.bg/Общество „Бях резервирала стая в хотел в „Слънчев бряг“ за едноседмична почивка през юни. Непосредствено след края на учебната година, нещо като подарък за сина ми. Следейки новините, че украинките не искали да освободят хотелите след 31 май, звъннах на рецепция да попитам дали всичко с моята резервация е наред. Служителката ми каза, че имат леки притеснения, но трябвало да бъда спокойна за моята почивка и, че в краен случай щели да ни настанят в друг хотел на същата верига, ако се наложи“, разказва пред 24rodopi.com Силвия М. от Кърджали.

„Казах си – Сиси, тази работа не е работа, а си гарантирай почивката в Комотини от рано – тази отстъпих моята стая на някоя украинка, а аз и детето ми ще почиваме в Гърция“, добавя тя.

Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май, когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи. В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

Това отбелязват в телевизионен репортаж от „България он еър“.

Какво ще правят украинските бежанци след спирането на парите за хотелиерите?

„В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите – всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон“, коментира хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

„Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма“, споделя Наталия.

„Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем“, подчертава Лена.

„Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ. Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят“, отбелязва Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.

На снимките: Слънчев бряг през лятото на 2021-ва (голямата снимка). Украинките искат да останат в хотелите и през юни, юли и и август (малките) 

COMMENTS

WORDPRESS: 0