Сигнали от Кърджали и десетки градове: Липсва инсулин в аптеките!

24rodopi.bg/Общество „Нужно е съдействие за нормализиране на доставките на бавнодействащия инсулин Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия инсулин Fiasp

24rodopi.bg/Общество

„Нужно е съдействие за нормализиране на доставките на бавнодействащия инсулин Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия инсулин Fiasp 100 IU/ML!“.

За това моли обмудсмана Диана Ковачева жителка на Кърджали.

Общественият посредник сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков за десетки жалби от граждани – диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на Захарен диабет. Проф. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

Единият от липсващите лекарствените продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“, т.нар. писалка, широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят предвид заболяването си, остават без лечение.

„Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави адекватен заместител води до застрашаване живота на българските граждани, които имат нужда от него“, жалва се гражданин от Русе на омбудсмана и настоява да получи информация „кога ще бъдат организирани доставки по аптеките в България“. Той е разтревожен, защото е попаднал на информация за очаквана доставка в началото на м. август, но тя била изтеглена с две седмици и пита дали това в действителност е така. В този дух са и останалите жалби, свързани с препарата.

„Като национален омбудсман, бих искала за пореден път да изразя силното си безпокойство от постъпващите в институцията жалби и сигнали от граждани по повод липсата на лекарствени продукти в аптечната мрежа, в това число инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка отново настойчиво да препоръчам да бъдат обсъдени и предприети мерки, с които да се гарантира в дългосрочен план правото на гражданите на достъп до използваните за лечението им лекарствени продукти. Бих искала да обърна внимание, че посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите“, пише омбудсманът до министър Хинков.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0