Ще закрият ли Районното управление на полицията в Джебел?!

Ще закрият ли Районното управление на полицията в Джебел?!

24rodopi.bg/Регион Кърджали от години е в челото по „Спокойствие“ с най-малко престъпления на глава от населението. Една от най-„тихите“ общини по

24rodopi.bg/Регион

Кърджали от години е в челото по „Спокойствие“ с най-малко престъпления на глава от населението. Една от най-„тихите“ общини по този показател пък е Джебел. Ниското ниво на престъпност е една от причините градът да попадне в проекта за структурни промени в МВР, който предвижда закриване на Районното управление на полицията в Джебел.

Залегналото в концепцията на Министерството на вътрешните работи относно готвените реформи е една от коментираните теми от жителите на община Джебел, но и от служителите на реда.

Предстои ли да се случи следното: РУ-Джебел да се трансформира в Участък на полицията, подобно на този в Черноочене. Подразделението пък да премине под контрола на РУ-Момчилград.

31 750 души е населението на община Джебел по постоянен адрес, което се равнява на 20 на сто от населението на област Кърджали.

„Има месеци, в които оживлението от присъствието на хора в Джебел е много по-голямо от много други общини в Родопите. Пренесени в сферата на услугите процентите са идентични“, казва пред 24rodopi.com дългогодишен полицейски служител.

Районно управление – Джебел обслужва населени места на площ от 229.16 квадратни километра.

27 хиляди души са били обслужени през изминалата година от служителите на ГРАО в Джебел, установи репортерска проверка. 18 хиляди са ползвали административните услуги на РПУ, най-вече за подмяна на документи за самоличност.

„Нещо, което е работещо, не бива да се закрива. Утре ще се окаже, че в определени дни в Джебел са били по-натоварени от Момчилград. Представете си летните месеци с огромни опашки пред РПУ в Момчилград и Паспортна служба в Кърджали.

Освен административните услуги, говорим и за превенция на престъпността. Наличието на РПУ е една от основните причини да няма висока престъпност“, казва служителят на реда.

„Когато има полиция, когато полицейското присъствие е видимо, движат се патрулки, пишат се актове – това „укротява“ мислите на по-буйни граждани. Било по отношение на битовата престъпност, било за движението по пътищата, ако щете и за гастрольори престъпници. Махнат ли РПУ-то, ще има ръст на престъпленията“, разсъждава Сабри Ахмед, дългогодишен шофьор, който живее в общинския център над 45 години.

В момента РПУ покрива 48 населени места и 5 джебелски квартала.

Две трети от населението е в постоянно движение – между Турция и Джебел и между Джебел и Западна Европа, който огромен поток пък задължава към разширение на анализа преди структурните промени: Какво е било при фукционирането на Районно управление в Джебел и какви изненади крие динамичното време при ситуация „Джебел без полицейско управление“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0