Ще се случи ли подигравката „депутат с 600 гласа“ и на местните избори в Кърджали

Ще се случи ли подигравката „депутат с 600 гласа“ и на местните избори в Кърджали

24rodopi.bg/Политика Възможно ли е шегата на системата „Хеър-Ниймайер“, почти подигравката „депутат с 600 гласа“ да се случи и на местните избори в К

24rodopi.bg/Политика

Възможно ли е шегата на системата „Хеър-Ниймайер“, почти подигравката „депутат с 600 гласа“ да се случи и на местните избори в Кърджали през октомври 2023-та? Има ли такъв еквивалент?

Това питане отправя към редакцията на 24rodopi.com редовен наш читател, който има слабост към политическите новини и анализи.

Възможно е, разбира се. Партия дори с един общински съветник може да се спазари с ДПС да получи зам.-кметска позиция в Кърджали. Дори необвързан с политическа сила може да влезе в Общинския съвет и да стане председател на разпоредителния орган, ако, разбира се, ДПС има нужда от неговия глас за абсолютното мнозинство (50%+1).

С условието, че местните избори никак не приличат на парламентарните, ще отбележим, че резултатите от вота на 2 октомври показаха, че в община Кърджали ДПС спечели 52 процента. Ако това се повтори през октомври 2023-та, в 41-местния разпоредителен орган ДПС ще има 22-ма съветници и кмет на община на първи тур.

При вариант ДПС в община Кърджали да остане с 20 съветника, останалите партии също да имат 20, а един да е независим, тогава цената на последния ще се вдигне дори повече от почти комичния депутатски мандат на „Български възход“ (с гласовете на избирателите в едно средно голямо кърджалийско село) в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район. Независим кандидат за общински съветник, който спечели над 600-650 гласа в община Кърджали, ще влезе в разпоредителния орган и ще бъде най-ухажвания от ДПС.

На графиката (горе) се виждат градските резултати на партиите. Именно в областния център е отговорът на въпросите: Ще има ли ДПС мнозинство (50%+1) в Общинския съвет? Ще спечели ли кандидатът за кмет на Кърджали от ДПС на първи тур?

Движението взе почти максимума в селата, но не бе така убедително в града. Тук резерви имат всички партии.

Засега се очертава съветници в разпопредителния орган на Кърджали да имат 6 политически сили – ДПС, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, БСП, „Възраждане“ и „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Български възход“ са далеч от един съветнически мандат.

COMMENTS

WORDPRESS: 0