Шокиращо! Чиновник към животновъд: Тези субсидии за прости*утки ли ги даваш?!

Шокиращо! Чиновник към животновъд: Тези субсидии за прости*утки ли ги даваш?!

24rodopi.bg/Общество/Регион „Ти тези субсидии за проститутки ли ги даваш?!“ Този шокиращ въпрос е отправен от служител на Министерството на земедели

24rodopi.bg/Общество/Регион

„Ти тези субсидии за проститутки ли ги даваш?!“

Този шокиращ въпрос е отправен от служител на Министерството на земеделието към родопски животновъд при проверка на обект за отглеждане на крави. „Оборът не става!“, констатират от комисията, защото прозорчето на сградата за говеда било с найлон, а не със стъкло. С тези и още други мотиви фермерът е буквално размазан и принуден да закрие стопанството си.

Това разказа за „Родопи voice“ 57-годишният Артур Папуян от чепеларското село Хвойна.

„Те направиха всичко възможно да ме смажат. В очите районният ветеринар ми каза, че ще ме закрият. Ако ти не махнеш тези животни, всеки ден ще получаваш актове, ми казаха. 15 години бях подложен на изключителен тормоз. Бях стигнал до влудяване. Сутрин ставам и ме чака комисия. След няколко часа идва друга. Аз не мога да си гледам животните от обяснения към тези институции“, разказва Артур Папуян.

Той е зоотехник. От 1995 години отглежда крави. За последно, 31 животни, които „замърсявали с фекалии селото“, като минавали по пътищата към пасището.

„Местният кмет ме бе повикал, за да ме пита какво съм правил отпуснатите субсидии. Намекваше ми, че трябва да дам пари за провеждането на местния събор. Оцапвали животните пътищата“, разказва Артур.

През годините са го заплашвали с „Ще те съсипем“.

„Имах 31 крави, получих средства за отглеждането им от Фонд „Земеделие“. Чиновници ме размазаха. Общината въведе Наредба за обществения ред, според която мога да гледам до 3 животни, не ми даваха и пасища и мери. Ликвидираха ми стопанството, а сега от Фонда си искат обратно 6510 лева!“, разказва животновъдът.

Осъден е. През 2017 година ликвидира стопанството си. „Продадох около 4-5 крави за по 200 лева. Останалите подарих. Подарих ги на фермер от региона. Казаха ми, че ще ми ги отнемат в полза на държавата и ще бъдат подложени на санитарно клане. Как ще отнемат нещо, което е моя собственост? Как, на какво основание се отнема чуждо имущество? Каква е тази държава?“, пита мъжът.

Днес вече няма стопанство. През 2018 година от Фонд „Земеделие“ го карат да подпише анекс към договора за помощ, а след това официално закриват стопанството. Искат си и парите обратно. Вече е даден на съдебен изпълнител, който е обявил земите му на търг.

„Ще се боря до последно. Отивам на Върховен съд, а след това ще заведа дело в Хага, защото ми се нарушават човешките права. Как ще се отнема и съсипва нещо от страна на чиновници?“, пита Артур Папуян.

„Изгонен“ от селото, днес той работи като сладкар. Зоотехникът, който трябва да прави торти и пасти, защото кравите му били нарочени за „санитарно клане“.

На снимката: Това е останало от обора на Артур, 6 години по-късно

COMMENTS

WORDPRESS: 0