Шивашки босове закъсват и преминават в режим „Шием ментета!“

24rodopi.bg/Темата+ Закъсали за пазари и вървящи към фалит собственици на шивашки цехове масово изпълняват поръчки за ментета на реномирани марки. Ко

24rodopi.bg/Темата+

Закъсали за пазари и вървящи към фалит собственици на шивашки цехове масово изпълняват поръчки за ментета на реномирани марки. Констатацията е на антимафиоти и отново е на дневен ред.

Близо 20 на сто от фалшивите стоки, които се продават в България, се произвеждат в страната. Те конкурират ментетата, които се внасят от Китай и Турция.

В шивашки цехове в Кърджалийско и Хасковски произвеждат дрехи менте, посочва служител на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

„50% от фалшивите стоки, които заливат пазара и се продават онлайн и в търговската мрежа, влизат у нас без лого, етикет или стикер. Едва тук те се щампират. А между 10 и 20 на сто от фалшификатите дори се произвеждат в страната“, разказват пред всекидневника „24 часа“ от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Основно на нашия пазар влизат дънки, блузи, очила, парфюми, часовници и маратонки.

„Когато стоката пристигне, има два варианта. Или ментетата се продават в страната, или сме хъб за Западна Европа. 

Рекламират ги чрез фейсбук групи или сайтове, пращат ги по куриери. Понякога идва чиста черна тениска и у нас само се щампира логото, за да се продаде по-лесно“, твърдят експертите.

Печалбата е огромна, при сравнително нисък риск. Често се случва санкциите да минат по административен ред, ако мошениците не бъдат заловени от ГДБОП. По веригата оскъпяването до крайния потребител е огромно. Печели веднъж производителят на фалшивите дънки, който ги продава за 20 лева, а вносителят ги продава за 50, например. Следват прекупвачът на едро, който ги съхранява в депо. Едва тогава се стига до крайния продавач, без значение дали е във физически магазин, или онлайн платформа за търговия.

Почти същата е схемата и на тези, които сами си шият фалшификатите.

“Около 10-20 процента от стоката се произвежда в шивашки цехове в област Хасково, Кърджали и др. Правихме операции и разбихме няколко”, обясняват антимафиотите, подчертавайки: Мошениците вече шият и у нас.

“Това са хора с легален бизнес. Шият доста прилично. Разполагат и с машини за пресоване. Когато бизнесът не върви, почват да слагат логата на известни компании. Така суитшърт за 20 лева се продава 7 пъти по-скъпо”, обясняват антимафиотите. По думите им крайната търговия става в сайтове за обяви и фирмени магазини – стоката се маркетира като оригинална.

“Не може едни дънки да струват нови в аутлета в мола 400 лева, а да се продават за 200 онлайн или във физически магазин. Просто няма как да се случи”, изтъкват криминалисти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0