Шефът на „ВиК“ за източването на „Водното огледало“: „Водният цикъл“ налага две преминавания на тръбопровод през реката (видео)

Шефът на „ВиК“ за източването на „Водното огледало“: „Водният цикъл“ налага две преминавания на тръбопровод през реката (видео)

24rodopi.bg/Темата+ Дейности по реализацията на проекта, по-известен като "Воден цикъл 2" в Кърджали, са причина за източване на коритото на река Ард

24rodopi.bg/Темата+

Дейности по реализацията на проекта, по-известен като „Воден цикъл 2“ в Кърджали, са причина за източване на коритото на река Арда в района на т.нар. „Водно огледало“, потвърди новината на 24rodopi.com инж. Славчо Славков, управител на ВиК дружеството в Кърджали.

Както първи 24rodopi.com писа, от няколко дни речното корито е с ниски нива, като на места то е почти напълно пресушено и се вижда речното дъно. Конкретните дейности са свързани с изграждането на две шахти, за които високите нива на подпочвените води при пълно речно корито възпрепятстват процеса.

Инж. Славков обяснява пред БТА, че освен двете съоръжения, по проект е заложено да има две преминавания на тръбопровод през реката в рамките на града, като едното от тях вече се е случило. „Изграждането е по метода тръба в тръба, като предварително старите тръби се оглеждат с мобилна камера и почистват“, уточнява управителят на водното дружество.

Както вече 24rodopi.com писа, заложени са също две преминавания и през яз. „Кърджали“, което налага водата на язовира да е изпусната до нужната кота. Едното от преминаванията е извършено, а уверенията на изпълнителите на проекта са, че до средата на януари трябва да бъде изпълнено и другото.

Освен прокарването на тръби през водоеми по „Воден цикъл 2“, инж. Славков коментира и цялостното изпълнение на проекта. По думите му той е завършен между 80 и 90 процента, като в рамките на градска мрежа в Момчилград той е изцяло приключил. В понеделник се очаква да приключат дейностите и по основна пътна артерия в Кърджали – бул. „Беломорски“, откъдето преминава пътникопотокът през ГКПП „Маказа“, както и линейките на Центъра за спешна медицинска помощ.

Проектът, финансиран по ОП „Околна среда 2014–2020 г.“, е на обща стойност близо 68 милиона лева, като около седем милиона трябва да бъдат осигурени от ВиК дружеството. По него трябва да бъде извършена подмяна на близо 17 км стоманени 60-годишни тръби с нови в участък от село Ненково до Пречиствателната станция за питейни води в село Енчец, както и реконструкция и модернизация на самата пречиствателна станция. По отношение на канализационната мрежа и отвеждането на отпадните води, ще бъдат реконструирани 1832 метра съществуваща мрежа и новоизградени 15 401 метра канализация. Всички дейности по него е заложено да приключат до края на 2023 година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0