Шефът на парламента – на ротация през година, първа ще е Корнелия Нинова

Шефът на парламента – на ротация през година, първа ще е Корнелия Нинова

24rodopi.com/Политика Председателят на 47-ото Народно събрание ще се сменя на ротация през година за всяка от партиите участваща в управлението, като

24rodopi.com/Политика
Председателят на 47-ото Народно събрание ще се сменя на ротация през година за всяка от партиите участваща в управлението, като първоначално да бъде избрана Корнелия Нинова.

Това са обсъждали партиите в бъдещата коалиция – „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ), става ясно от писмо на главния секретар на „Демократи за силна България“ (ДСБ) до Изпълнителния съвет на партията (част от коалицията ДБ), публикувано от tribune.bg. В самият мейл се описва процеса на преговорите и се иска мнение на членовете на Изпълнителния съвет на ДСБ по предлаганата структура на Министерския съвет (МС), посочва „Монитор“.

Така става ясно, че поставена цел е да се оповести коалиционно споразумение до 3 декември 2021 г.

Премиерът ще има само един вицепремиер. Към МС от земеделското министерство обаче преминава Българска агенция по безопасност на храните. Същата съдба има и Изпълнителна агенция по горите. Пак към МС се прехвърля и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Към МВнР преминават „Държавна агенция за българите в чужбина“ и Дирекция „Вероизповедания“, които досега бяха към МС. Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ ще бъде прехвърлено към земеделието от икономическото ведомство. АПИ пък от МРРБ отива към транспортното министерство. Към правосъдното министерство пък минава дирекция „Съдебна защита“ от МФ. Агенцията за научни изследвания от МС пък преминава на подчинение на министерството на икономиката. То взема и фонда на фондовете от МФ. А държавната петролна компания се закрива.

Ще има ново министерство – на електронното управление. Под неговата шапка минават Държавна агенция „Електронно управление“, което досега беше към МС, както Дирекция „Добро управление“, Института за публична администрация, Дирекция „Модернизация на администрацията“. То ще приюти и Дирекция „Информационни технологии“, която досега бе в транспортното ведомство. Към електронното управление ще бъдат прехвърлени още и „Български пощи“ ЕАД, „Агенция по геодезия, картография и кадастър“, ГРАО, както и Агенция по вписванията.

Накрая пък става ясно, че за ДБ, и в частност ДСБ, ще бъдат договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове.

Кои са спряганите имена за постове – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0