Шефът на НСНИ: Кърджали продължава да отчита ръст на сделките с имоти

Шефът на НСНИ: Кърджали продължава да отчита ръст на сделките с имоти

24rodopi.bg/Кърджали Тази година на пазара на жилищни имоти в България се очаква засилен интерес към покупката на по-малки жилища с инвестиционна цел

24rodopi.bg/Кърджали

Тази година на пазара на жилищни имоти в България се очаква засилен интерес към покупката на по-малки жилища с инвестиционна цел.

Това прогнозира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев.

На пазара се очаква да излязат по-малки инвеститори, които да направят вложения в едно или две жилища, с цел последваща препродажба. Тази тенденция е обвързана и с очакването за покачване на доходността от отдаване под наем на жилищни имоти, което ще е обусловено от намаляването на темповете на растеж на продажните цени на имотите и повишаването на наемните цени в големите градове. Средната доходност при отдаване на жилища под наем в големите градове в момента е минимум около 2-3 процента, коментира Ганев.

От НСНИ прогнозират тази година спад на ръстовете в цените на жилищата. Евентуално намаление ще има в отделни случаи – некачествени и неподдържани имоти, които не са на добри локации, допълни председателят на Сдружението.

Последните данни от Имотния регистър за четвъртото тримесечие на миналата година потвърждават тенденцията на спад на сделките, въпреки това обаче 2022 г. е една от най-добрите за последните 10-12 години, коментира Ганев. Той припомня, че вписаните в регистъра сделки през 2021 г. са били 247 000, а през 2022 г. те са 242 000, което е незначителен спад от 2 процента. През четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходното спадът е 10 на сто, а за София намалението е 17 на сто. Негативната тенденция за четвъртото тримесечие се наблюдава при повечето от градовете и само във Видин, Кърджали и Варна се отчита ръст на сделките.

Годината, която изпратихме, въпреки геополитическите и икономически кризи, в исторически план бе добра, особено ако се направи сравнение с едни от най-силните за пазара периоди – 2018-2019 г., когато вписаните сделки с недвижими имоти са били 211 000 и 212 000, отбеляза председателят на НСНИ. Той посочва, че това вероятно се дължи на бавното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити, като напомни, че повишението на лихвите е една от основните причини за охлаждането на пазарите в Европа и света, което е и обяснението за малките спадове на годишна база в броя на сделките у нас.

Според председателя на НСНИ подобна тенденция в пазара на недвижими имоти в България се очаква и за първото тримесечие на годината. Хората с по-ниски доходи и по-несигурна работа вероятно ще изчакват по-добри времена, може би след средата на годината, но българите с добра работа, със средни и високи доходи, които се взели решение за покупка жилище, няма да бъдат повлияни негативно в решението си да инвестират в жилища, коментира Ганев. Той допълва, че прогнозите са му базирани и на видимия интерес за огледи на жилища от страна на купувачите още със започването на новата година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0