Шабан Исмаил от ПП: Моят етнос има нужда от нови водачи – чисти хора без тъмно минало и зависимости

24rodopi.bg/Политика - Вие сте ново политическо лице. Кой е Шабан Исмаил? - Всеки, който ме познава, знае какви качества имам и колко обичам града с

24rodopi.bg/Политика
– Вие сте ново политическо лице. Кой е Шабан Исмаил?
– Всеки, който ме познава, знае какви качества имам и колко обичам града си. Аз съм кърджалиец от четири поколения, с корени от ардинските села Ябълковец и Млечино. Имам колекция от грамоти от спортното училище в Кърджали, възпитаник съм на Пловдивския университет със специалност „Български език и история“. Имам богат опит в различни сфери, работил съм осем години и в чужбина – като супервайзор в земеделска компания в Англия. Бих добавил, че съм щастливо женен, с една дъщеря. Моето семейство е моята мотивация.
– Очевидно имате успешна кариера като човек от бизнеса. Кое Ви накара да се включите в политиката? И то активно – като една от ключовите фигури на „Продължаваме промяната“ в Източните Родопи?
– Ситуацията в моя град и моята държава – икономическата, демографската, политическата криза. Не можем да съставим стабилно правителство, цари корупция, европейските средства се използват неправилно в основен за нас отрасъл, какъвто е земеделието, и най-важното – умишленото деление на народа с цел по-лесно управление и контрол. Виждам себе си сред младите хора от „Продължаваме промяната“ – хора с амбиция и знания, готови да се борят за смислени каузи. Кризите ни преследват една след друга – след ковид дойде войната на километри от нас. Това дестабилизира политическия живот в България и ни отдалечи от важните цели – присъединяването ни към Шенген и постигането на европейски стандарт на живот. В този труден период политическите партии трябва да поемат отговорност. Вече няма място за грешки. Необходимо ни е стабилно правителство, което да изведе България от кризата. За това са необходими нови лица – млади и кадърни, които знаят и могат да направят България истинска европейска държава.


– Вие сте представител на турския етнос в „Продължаваме промяната“. Дразнят ли Ви подобен род определения?

– Аз съм едно от новите лица на „Продължаваме промяната“ и съм кандидат за народен представител в така трудния за политическите сили регион Кърджали. Във всяко свое действие винаги съм се стремял да бъда достоен представител на етноса си. Една от основните ми цели е да помогна ние всички да живеем по-добре. Адмирирам програмата на „Продължаваме промяната“ за работа в смесените райони – за подобряване на стандарта на живот и намаляване на неравенствата между регионите, в подкрепа на добрите инициативи, за увеличаване на възможностите младите хора да се реализират тук и сега, за да не се готвят още от ученическата скамейка да заминат на Запад.
Бях поканен като втори в листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Кърджали заради качествата и мотивацията си.
Моят етнос има нужда от нови водачи и това трябва да са чисти хора, без тъмно минало и зависимости. Аз съм кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“, а не кандидат, одобрен от Доган и Пеевски. Това е огромна разлика.
– Но ДПС е припозната от етническите турци като „бизим парти“ (нашата партия). Тя твърди, че защитава техните права и свободи, а в редиците й има изявени борци срещу тоталитарния режим по време на „Възродителния процес“.
– А знаете ли кой от всичките 109 кандидати за народни представители в кърджалийския избирателен район по време на тази предизборна кампания се е срещал с най-много истински дисиденти, с хора, които са лежали в Белене заради имената си?
– Кой?
-Може да звучи нескромно, но това съм аз. Освен в област Кърджали, аз се срещам и с хората в изселническите райони в Турция. Имал съм много емоционални разговори с тези достойни представители на турския етнос. При тях думите са само истина. Тях ги боли за етническите турци в България – че са пропилени три десетилетия, без животът им да се подобри. Кърджали вероятно е регионът с най-голям процент разделени семейства заради принудителен гурбет по финансови причини. Това се дължи на лошото управление през този дълъг период в „забравените“ региони от същата тази партия, която има постоянно място във властта именно благодарение на хората в тези региони. В турския етнос оцелява кой както успее, селата умират. Това е голям грях на ДПС. И от времето на Тройната коалиция, и после в двойната, и в кабинета „Орешарски“, и с подкрепата, която даваше на трите кабинета на Бойко Борисов.
Хората няма да простят. На село можеш да излъжеш и принудиш зависимия да гласува за теб, но в градовете и в чужбина няма как това да се случи. Етническият турчин е станал по-взискателен, критерият за подкрепа е вдигнат осезаемо.
Колкото до правата и свободите и темата за „Възродителния процес“, истинските дисиденти са в Турция. Разочаровани са, че няма наказани за асимилацията, казват, че в ДПС ги няма тези дисиденти и организатори на протести срещу тоталитарния режим през 1984-1985 г., както и през пролетта на 1989-а.
Лежалите в Белене твърдят, че ДПС няма период отпреди 10 ноември 1989 г., ДПС е родено след сделка с Андрей Луканов.
– Май критиката към ДПС стана много…
– Защо Аз не пестя истините и за ГЕРБ. Излъгаха ли Бойко Борисов и неговият министър Николай Нанков, че след старта на тол-системата с приходите ще започне строителството на обходния път на Кърджали? Излъгаха.


– Да завършим позитивно – какво ще се промени, ако хората гласуват за вашата листа и „Промяната“ отново дойде на власт?

– Евросубсидиите най-после ще стигнат до малкия и средния земеделец и той ще може да увеличи производството, за да се храним с чиста храна на по-ниски цени. Повече млади хора ще се върнат у дома и ще работят в земеделието – имаме достатъчно плодородна земя. Това е фундаментът за развитието на нашия регион. Ще намерим алтернатива на тютюна и на гурбета за младите семейства.
Няма да делим хората по етнос, социален статус, образование, възраст, политически убеждения, пол и т.н. – всички ще имат равни възможности за развитие.
Важни в национален план са, разбира се, борбата с корупцията и инфлацията, с тежката бюрокрация и демографската криза, развитието на образованието и реформата в здравеопазването.
По-високата събираемост на приходите ще осигури пари за увеличение на доходите и за инвестиции в регионите, за да се намали значително разликата между София и останалата част от страната. Нека се възползваме от ценния дар – правото на глас, и да не допускаме някой друг да решава вместо нас. Призовавам всичките си съграждани да направят своя избор в неделя. България е наша и с общи усилия ще я направим по-добро място за живеене, без да чакаме спасител. Има как! Има и кой!

COMMENTS

WORDPRESS: 0