Селянка срази 4 фирми за бързи кредити

Селянка срази 4 фирми за бързи кредити

Съдът спря хиляди левове „рекет“ под различни форми 24rodopi.bg/Общество Жена от родопско село надви 4 фирми за бързи кредити. Тя си спести хиляди л

Съдът спря хиляди левове „рекет“ под различни форми

24rodopi.bg/Общество

Жена от родопско село надви 4 фирми за бързи кредити. Тя си спести хиляди левове под форма на неустойки, такси за експресно разглеждане, гарант по кредита. Договорите за заем с различните компании били за скромни суми от 600 до 1300 лева. Впоследствие, освен лихвите, трябвало да се връщат и суми до над 3000 лева.

Родопчанката заведе дела в съда в Мадан, които спечели. Магистратите се произнесоха, че с подобни действия се заобикалят различни членове от Законите за потребителските кредити, задълженията и договорите, защита на потребителя. Съдът прецени, че се нарушават добрите нрави и обяви допълнителните парични щения на фирмите за нищожни.

В един от случаите, жената изтеглила кредит в размер на 1300 лева. Оказало се, че трябва да плати обаче още 954 лева за експресно разглеждане на документи, неустойка в размер на 636 лева. Ведно с годишния процент на разходите от 49.49%, годишен лихвен процент 40.32 % и лихвен процент на ден 0,11 при срок на кредита от 15 вноски, в крайна сметка сумата набъбвала до 3 267 лева.

В друг от случаите начислената неустойка била 2344,13 лева при кредит от 1200 лева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0