„Сърцето на дипломацията ще бие в Анталия“, какво каза Ердоган ден преди срещата „Русия-Украйна“

„Сърцето на дипломацията ще бие в Анталия“, какво каза Ердоган ден преди срещата „Русия-Украйна“

24rodopi.bg/Общество Реджеп Тайип Ердоган изрази своята надежда, че срещата на министрите на външните работи на Украйна и Русия ще е път към помирени

24rodopi.bg/Общество

Реджеп Тайип Ердоган изрази своята надежда, че срещата на министрите на външните работи на Украйна и Русия ще е път към помирение, пишат турските медии.

На 10 март очите и ушите на целия свят ще бъдат насочени към Анталия, където ще се проведе срещата между външните министри на Русия Сергей Лавров и на Украйна Дмитро Кулеба, домакин е турският им колега Мевлют Чавушоглу, отбелязват медиите в Анкара.

„Сърцето на дипломацията на 10 март ще бие в турската „столица на туризма“, гласи едно от заглавията. Анталия се откроява като едно от най-предпочитаните места както от руснаци, така и от украинци.

Турски медии посочват още, че в разговорите си с руския президент Владимир Путин Ердоган е помолил да бъде позволено на 30 турски кораба, превозващи хранителни стоки, особено слънчогледово олио и пшеница, да напуснат Азовско море, а руският лидер отговорил, че ще даде необходимите инструкции.

„Във войната и враждуващите категорично няма печеливш. Проблемът Русия – Украйна трябва да се разреши чрез дипломация“, твърди цитираният от медиите турски президент.

Ердоган определя като безсъвестност случващото се в Украйна и добави, че „независимо от преживяваната драма Западът не си мърда пръста“. „Те единствено дават много съвети“, казва Ердоган.

„Когато става дума за собствените им интереси, онези, които вдигат света на крак, наблюдават отдалеч вече 11 години жестокостите в нашия регион. Не приемаме както изоставянето на Украйна, така и практиките, наподобяващи лов на вещици спрямо руския народ, руската литература, ученици, хора на изкуството. Тези фашистки практики хвърлят сянка върху законната борба на украинския народ“, подчертава Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0