Съкрати ли COVID-19 живота на родопчаните с повече от една година?

Съкрати ли COVID-19 живота на родопчаните с повече от една година?

24rodopi.bg/Регион Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота в повечето индустриални държави през миналата година, съобщава а

24rodopi.bg/Регион

Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота в повечето индустриални държави през миналата година, съобщава агенция epd. Екип от учени на института по демография „Макс Планк“ в Росток е установил, че продължителността на живота в 31 от изследваните общо 37 страни е намаляла, посочва „Дойче веле“.

„Загубени“ са били близо 28 милиона житейски години – пет пъти повече, отколкото по време на грипната епидемия през 2015 година. Резултатите от студията на учените от Росток е публикувана в специализираното медицинско списание „BMJ“.

Данните сочат, че най-голямото намаляване на средната продължителност на живота (с 2,33 години) е установено сред мъжете в Русия. При жените там намалението е от 2,14 години. На второ място са САЩ, където средната продължителност на живота при мъжете е намаляла с 2,27 години, а на жените – с 1,61 години. Третото място в тази печална класация е за България, където животът на мъжете се е съкратил средно с 1,96 години, а на жените – с 1,37 години.

Има и положителни примери. Учените от „Макс Планк“ установяват, че в същото време продължителността на живота в държави като Нова Зеландия, Тайван и Норвегия дори се е увеличила, а в Дания, Исландия и Южна Корея се е запазила непроменена през миналата година.

Това навярно се дължи на успешното справяне с пандемията от коронавирус в тези страни, обяснява Дмитрий Жданов, ръководител на отдела „демографски данни“ в института „Макс Планк“ в Росток, цитиран от агенция epd.

Както вече 24rodopi.com писа, средната продължителност на живота в България преди ковид пандемията е била 74 години и 8 месеца.

Рекордна продължителност на живота през 2020 г. има в област Кърджали – там тя е 76 години и 7 месеца, докато в София-град е 76 години и 4 месеца. Двете области от години насам имат една и съща висока средна продължителност на живота, но за първи път Кърджали излиза на първо място.

Средната продължителност на настоящия живот в област Кърджали, период 2018-2020 г., при мъжете е 73,8 години, а при жените – 79 години и 8 месеца.

COMMENTS

WORDPRESS: 0