Съдбата на киното в Момчилград – модерен център за изкуство и култура(снимки, видео)

24rodopi.com/Момчилград Едно от емблематичните места в Момчилград - бившето лятно кино, ще се превърне в експоцентър за изкуство и култура, ако бъд

24rodopi.com/Момчилград

Едно от емблематичните места в Момчилград – бившето лятно кино, ще се превърне в експоцентър за изкуство и култура, ако бъде намерено финансиране.

С решение на Общинския съвет от юни м. 2020 г. беше разрешено изработването на служебен ПУП за отреждането на имота за озеленяване и културни дейности. Година по-късно беше одобрен подробният устройствен план, а Община Момчилград актува имота като публична общинска собственост, за да го опази за бъдещи поколения. Лятното кино функционираше до началото на 90-те години, а преди това – през 50-те, там се е помещавал Културният дом на града.

Кметът на Момчилград Илкнур Кязим представи пред служители на общинска администрация идейния проект за обновяване, реконструкция и преустройство на сградата като център на нови културни и експозиционни дейности, не само за общината, но и за областта. Проектът предвижда цялостна съвременна визия на фасадите, интериора и прилежащия терен, и функционално съчетава различни културни дейности. Предвидено е изграждането на външна амфитеатрална сцена с площ от 90 кв. м. с прилежащи гримьорна, пробна, репетиционна, съблекални с душове за артисти с обща площ от около 180 кв. м, както и склад за сценични реквизити с площ 150 кв. м. 100 ще бъдат седящите места.

В експо центъра ще се помещава и съвременна ритуална зала за сключване на граждански бракове и други празници с обща площ 300 кв. м и капацитет за 80 посетители. Предвидена е и голяма церемониална трибуна с площ 60 кв. м. Освен това ще бъде изградено бистро с топла кухня и лоби бар. Фоайето на бъдещия център ще бъде решен като атриум, а към него ще има пространства, в които ще се разположат гардеробна за посетителите, тоалетни, асансьор и други.

Вторият етаж ще бъде с площ от 600 кв. м и в него ще бъдат разположени градска художествена галерия, музей и зала за конферентни събития.

На третия етаж ще има три обучителни зали за различни културни събития от частен и обществен характер, както и две помещения за бъдеща местна радиопредавателна станция.

„Бъдещата сграда ще има капацитета да посреща различни прояви с обществен характер, включително и заседанията на местния общински съвет. Проектът „Експо център Момчилград“ скоро ще е готов в техническа фаза. Момчилград има нужда от подобен комплекс и се надявам, че ще срещнем разбиране на централно ниво, а новото правителство ще отпусне средства от държавния бюджет за реализиране на проекта“, заяви Илкнур Кязим.

На снимките: Проектът. Киното в миналото и сега

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0