Съдът: Земеделка от Кърджали не е мамила за евросубсидии, плащала рента на ръка

Съдът: Земеделка от Кърджали не е мамила за евросубсидии, плащала рента на ръка

24rodopi.bg/Общество Пловдивският апелативен съд отмени присъда на окръжните магистрати в Кърджали и призна за невинна З. А. за това да е извършила п

24rodopi.bg/Общество

Пловдивският апелативен съд отмени присъда на окръжните магистрати в Кърджали и призна за невинна З. А. за това да е извършила престъпление, като е получила средства от европейски фондове срещу предоставяне на невярна информация за обработваема от нея земеделска земя.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

З.А. е осъдена на една година лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години. Тя е призната за виновна от първоинстанционния съд по обвинение за злоупотреба със средства от субсидии от европейски фондове в размер на 2 450 лева. На 31.05.2013 година е подала заявление пред  ДФ „Земеделие“ в Кърджали за подпомагане на земеделски производители за 2013 г. Проверка от фонда обаче установила, че е подала неверни данни. Става дума за 8 хектара, за които нямало сключени договори за наем със собствениците на земята. Пред съда З. А. заяви, че е имала устна договорка за ползването на въпросните земи и е плащала на ръка рентата на собствениците.

Пловдивският апелативен съд прецени, че с оглед малозначителността на деянието, ниската стойност, изтеклият голям период от време от извършване на деянието, чистото съдебно минало на подсъдимата и явната незначителна обществена опасност са достатъчно предпоставки за отмяна на присъдата.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0