Съдът: ЧСИ освободи неправомерно 19 кърджалийски имота на скандалния Куртулду

24rodopi.bg/Темата+ Пловдивски Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) вдигна запори за над 1 милион евро на скандалния бизнесмен Ахмет Куртулду, собственик

24rodopi.bg/Темата+

Пловдивски Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) вдигна запори за над 1 милион евро на скандалния бизнесмен Ахмет Куртулду, собственик на „Сарс Груп“. Без правно основание Тодор Луков е отказал да изпълни наложените възбрани върху дружествените му дялове и притежавани от него 19 поземлени имота в Кърджалийско, съобщава „Трафик нюз“.

Тези заключения прави тричленен състав на Пловдивския окръжен съд по жалба на взискателя „Търговска Банка Д“ АД. Бизнесменът Куртулду обаче заявил пред съда, че жалбата им е неоснователна, защото притежаван от него имот, който се води на дружеството „Сарс Груп и КО“ ООД, има експертна оценка за 15 613 900 евро.

Съдебният изпълнител Луков е представил пред магистратите мотивите си в писмен вид, където също определил жалбата на банката като неоснователна. 

Изпълнителното дело е образувано по молба на банката по изпълнителен лист, създаден преди 10 години. С него на бизнесмена и четирима съдружници е било разпоредено да заплатят по частно гражданско дело главозамайващи суми – 1 079 000 евро. В сумата влизат главници, лихви, такси и разноски по дела.

Тогава банката поискала от ЧСИ да наложи запори на дружествените дялове на длъжниците, както и да прибере 19 имота на бизнесмена в община Кирково. Луков трябвало да предприеме насрочване на опис, оценка и публична продан на тези имоти. Вместо това обаче съдията изпълнител отказал това и прекратил изпълнението.

Магистратите, разгледали жалбата на „Търговска банка Д“ са категорични – „абсолютно неясно“ е защо Луков е отказал да изпълни наложените запори върху имотите на Куртулду. 

„Съдия изпълнителят не е изложил мотиви, защо е решил да вдигне наложените запори и възбрани. При това положение обжалваният съдебен акт не може да се провери за законосъобразност от съда, защото изобщо не е ясно по какви причини съдебният изпълнител е решил да откаже изпълнението на взискателя, което вече е започнал“, се посочва в решението на тричленния състав на Окръжен съд – Пловдив.

Водени от последното магистратите отхвърлят постановлението на съдебният изпълнител Тодор Луков. Решението им не подлежи на обжалване.

Луков твърди пред пловдивския сайт, че се намира извън границите на България и ще да даде подробности относно мотивите за решението си, когато се прибере.

Ахмет Куртулду от години е известен с борчовете си към банки, които възлизат на главозамайващи суми – почти невъзможни за изплащане. Собственикът на фирмата за перилни препарати САРС продължава да търпи санкции от различен вид.  Фирмата му „Сарс Груп“ ЕООД дължи данъци на стойност над 2, 8 млн. лева,  „Черноморец“ има да изплаща на НАП  над 1,8 млн. лева, обобщава „Трафик нюз“ и допълва: „Познат е с възпрепятстване работата на ЧСИ-та, скандали и съдебни дела с Агенция „Митници“. В началото на века името му бе замесено дори в докладна записка до Национална следствена служба, пратена от тогавашния зам.-началник на митническата дирекция в Бургас Светлозар Ханджиев. В него се твърди, че Ахмет Куртулду и фирмата му финансирали ливанската фундаменталистка организация „Хизбула“. Бизнесменът обаче категорично отрече това“.

Само преди месеци след изнесени данни за незаконно изгаряне на отпадъци в завода му в Пловдив – РИОСВ му налови имуществена санкция от 20 000 лева. Прокуратурата пък го разследва за престъпно замърсяване.

COMMENTS

WORDPRESS: 0