Сабахтин от Скална глава: Чакали нападат стадата, след 19 часа е страшно – влизат дори в селото за кокошки

24rodopi.bg/Регион „В сезона на чакалите сме, което е много лоша новина за нас, животновъдите. Множат се постоянно, не се страхуват от нищо. От близк

24rodopi.bg/Регион

„В сезона на чакалите сме, което е много лоша новина за нас, животновъдите. Множат се постоянно, не се страхуват от нищо. От близката гора влизат направо в селото вечер, след 19 часа. Идват за агнета, но има изядени и кокошки“, споделя тревогите си пред 24rodopi.com 51-годишният Сабахтин Байрамали от Скална глава.
Зачестилите случаи на нападения от чакали е от най-коментираните теми в селото. Загубите след набезите на хищниците са сериозни. Хората настояват за решение на проблема. Смятат, че трябва да се издават повече разрешителни за целогодишен лов.
Всъщност, за отстрел на хищник се полага дори премия, но въпреки отстреляните чакали, увеличената им популация прави тази мярка недостатъчна.
„Аз съм авджия, но не успях да поваля някой от хищниците, нападащи стадото ми. Много са хитри чакалите. Неусетно се появяват. И други ловци има в района, но резултат върху множенето на чакалите няма. Принуден съм цял ден да стоя прав с тоягата и да наблюдавам стадото. И това дава резултат – няма изчезнало агне от моето стадо“, каза животновъдът.
До 2005 година Себахтин е бил гурбетчия, на работа в Западна Европа. Решил да се завърне в родината, за да стартира собствен бизнес. Започнал с това, от което разбира най-много.
„От дете се занимавам с животни. Баща ми беше горски и винаги в нашия дом се отглеждали животни. Може да са били малко на брой, но винаги е имало животни“, допълва Себахтин Байрамали.
Както вече 24rodopi.bg писа, от набези на чакали се оплакват и животновъди от Ненково, Костино и други населени места. Двама кърджалийски ловци отстреляха край Костино чакал, докато разкъсва новородено теле.

COMMENTS

WORDPRESS: 0