С лична карта и 150 евро в джоба… спасяваме икономиката на Одрин, до края на 2022-ра комшиите очакват 3 милиона българи

С лична карта и 150 евро в джоба… спасяваме икономиката на Одрин, до края на 2022-ра комшиите очакват 3 милиона българи

24rodopi.bg/Общество Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи град Одрин през уикендите, след като Турция с указ на президента

24rodopi.bg/Общество

Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи град Одрин през уикендите, след като Турция с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган в края на миналия месец разреши на българските граждани да пътуват в Турция само с лични карти.

Това пишат турските медии, обобщава БТА.

“По около 20 хиляди български туристи посещават град Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка”. Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта, отчитат от палата.

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града, припомнят одринските медии. Допълнително те правят разходи за нощувки и забавления.

“Пристигат с частни коли, с автобуси и дори с мотоциклети. Пълнят торби и чанти с най-разнообразни  стоки – от хранителни продукти до хигиенни артикули. По улиците не можеш да се разминеш от българи, по пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази заради алъш-вериша. Както е тръгнало, в България няма да остане нито един човек, който да не идвал тук”, казват местните хора.

“Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира (…) И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията”, разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус.

“Очакваме, че след като отмине потокът от завръщащите се в европейските държави турски граждани, поради което тези дни  има големи задръствания на ГКПП-тата към България, притокът от български туристи в Одрин ще нарасне още повече, тъй като няма да чакат (на границата)“, добави Реджеп Зъпкънкурт.

По думите му очакванията са, че до края на тази година броят на българските туристи, посещаващи Одрин, ще достигне около 3 млн. души.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0