С 3,7 млрд. лева повече приходи в НАП! 2 600 кърджалийци са получили персонални кодове

С 3,7 млрд. лева повече приходи в НАП! 2 600 кърджалийци са получили персонални кодове

От началото на годината до момента в офиса на НАП в Кърджали да издадени общо 2 644 персонални кода. Около 12 минути продължава цялото посещение на кл

От началото на годината до момента в офиса на НАП в Кърджали да издадени общо 2 644 персонални кода. Около 12 минути продължава цялото посещение на клиент за получаване на ПИК. През данъчна кампания 2021 с него са подадени 88 % от годишните данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ и 98 % от декларациите за авансови данъци по чл. 55 от същия закон, допълниха от офиса на НАП в Кърджали.

„С ПИК може да се сдобиете с информация за това на какъв доход ви осигурява работодателят и да разберете какъв е размера на преведените вноски по вашата партида в пенсионния фонд, в който се осигурявате за втора пенсия. Най-лесно може да проверите имате ли някакви задължения към данъчно-осигурителната система или към публични институции, чрез сайта на НАП www.nap.bg.  След като влезете в него със своя ПИК в личния си профил, трябва да отидете в рубриката “Предоставяне на данъчна и осигурителна информация” и там да погледнете в “Справка за задълженията и плащанията”. Предвид, че до края на годината клиентите ни могат да се възползват от данъчно облекчение за деца и деца с увреждания, където се изисква да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение, то с ПИК кода те могат да проверят дали отговарят на това условие, без да посещават администрацията“, уточни директорът на НАП Кърджали Елван Гюркаш.

Граждани с активен ПИК от НАП могат да ползват, както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции като НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерство на земеделието, на 60 общини в страната, включително и в Централния депозитар да се проверят боновите си приватизационни книжки.

Персоналният код е безплатен, безсрочен, издава във всеки офис на НАП и с него се ползват 31 електронни услуги на приходната агенция.

От офисът на НАП в Кърджали препоръчват на своите клиенти да се възползват от дистанционните комуникации с приходната администрация. Заради въведената епидемична обстановка в страната, свързана с корона вируса, е най-добре клиенти да се въздържат от лични посещения в администрацията, освен при неотложност. Агенцията предлага няколко дистанционни форми за ефективна връзка с нейните служители и пълноценно използване на услугите.

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на приходната агенция.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски.  Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, каза по повод рекордните приходи изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0