Румен Радев: Вдигане на ветото за Сев. Македония ще има тежки последици, партиите водят кални борби

Румен Радев: Вдигане на ветото за Сев. Македония ще има тежки последици, партиите водят кални борби

24rodopi.bg/Политика Президентът Румен Радев отправи остра критика към депутатите - и от управляващата тройна вече коалиция ПП, БСП и ДБ, и от новосф

24rodopi.bg/Политика

Президентът Румен Радев отправи остра критика към депутатите – и от управляващата тройна вече коалиция ПП, БСП и ДБ, и от новосформиралото се мнозинство от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, свалило Никола Минчев. Коментарът си той направи при откриването на модерен център по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София.

„Като всички българи следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Но партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система, че българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват надеждата на българите в политическата класа. Убиват я с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването на политически противници в името на властта“, остър бе държавният глава.

Радев посочи още – блокажът на институциите вече е факт, но кабинетът не следва да забравя основната си функция – да решава проблемите на хората „Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната докато Народното събрание не реши друго. Затова тези скандали не трябва да го отклоняват в дейността му по решаване на неотложните задачи.“

Президентът постави особен акцент и върху казуса с Република Северна Македония и настоя – България трябва да отстоява позицията си.

„Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония. Знаете, че идната седмица министър-председателят заминава в Брюксел и трябва да отстои националните интереси.“

Държавният глава, макар и косвено, остро предупреди премиера Петков – да не предава националната позиция, иначе щяло да има тежки последствия.

„Затова и Народното събрание, и българите, трябва да знаят каква позиция отстоява министър-председателят в Брюксел. И тя не може да се разминава с рамката на Консултативния съвет за национална сигурност. Всяко хитруване или опити за подмяна на националната позиция ще има тежки последствия“, подчерта Румен Радев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0