Румен Радев и Ердоган разговаряха „на четири очи“ в двореца „Вахдеттин“

Румен Радев и Ердоган разговаряха „на четири очи“ в двореца „Вахдеттин“

24rodopi.bg/Политика България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни кризи и конфликти и споделят обща отговорност за гарантирането на сиг

24rodopi.bg/Политика

България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни кризи и конфликти и споделят обща отговорност за гарантирането на сигурността, стабилността и просперитета не само на своите граждани, а и на Югоизточна Европа.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Българският президент бе на посещение в Истанбул по покана на турския си колега. В двореца „Вахдеттин“ двамата президенти проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между българската и турската делегации.

Войната на Русия срещу Украйна поставя на изпитание не само европейската архитектура за сигурност, но и икономическите и социални системи в съседните държави, посочи Румен Радев. Българският президент приветства действията на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Република Турция в търсенето на решение за прекратяване на военните действия, както и за постигнатото споразумение между Турция, ООН, Украйна и Русия за износ на зърно през Черно море, както и за размяната на военнопленници.

Президентът Радев подчерта също така, че в резултат на военните действия в Украйна единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България и това вече се отчита на граничните контролно-пропускателни пунктове между двете държави. Затова те ще бъдат модернизирани и разширени, а на дневен ред в двустранните отношения е и цялостното усъвършенстване и разширяване на транспортната и енергийна инфраструктура, посредством която да бъдат осигурени веригите на доставки и енергийната диверсификация.

Обща бе позицията, че двустранният стокообмен, който достигна 6 млрд. долара, не изчерпва потенциала на икономическите възможности. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха откроени търговията, транспорта, енергетиката и отбраната. Българският държавен глава изрази признателността си за оказаната от Турция подкрепа за осигуряването на доставки на втечнен природен газ в труден за страната ни момент. 

Двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата. Потвърдено беше и доброто сътрудничество между правоохранителните институции и службите за сигурност на двете държави.

„Високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява външна за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия”, заяви още Румен Радев.

Държавният глава допълни, че страната ни напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправена нашата съседка за справяне с миграционните потоци и подкрепя продължаването на съвместните договорености и сътрудничеството между ЕС и Турция в тази насока.

В рамките на визитата си в Република Турция президентът Румен Радев посети и производствения комплекс на компанията “Байкар”, където се запозна на място с дейността на фирмата и проведе среща с нейното ръководство.

Създадената през 1984 година Baykar е частна турска отбранителна компания, специализирана в БЛА, C4I и изкуствен интелект.

Снимка: Пресцентър на Президентството

COMMENTS

WORDPRESS: 0