Румен Радев – 56,2%! В новия парламент влизат 7 партии, БСП и ПП в битката за важното второ място

Румен Радев – 56,2%! В новия парламент влизат 7 партии, БСП и ПП в битката за важното второ място

24rodopi.bg/Политика 7 партии ще влязат в новия парламент, а голямата битка на 14 ноември ще бъде меду БСП и „Продължаваме промяната“ за второто мяст

24rodopi.bg/Политика

7 партии ще влязат в новия парламент, а голямата битка на 14 ноември ще бъде меду БСП и „Продължаваме промяната“ за второто място, което дава най-голям шанс за съставяне на правителство.

Това е основният извод на представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg в периода 27 октомври – 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

ГЕРБ се очертават първа сила с 23,8% от гласовете на решилите да упражнят правото си на вот. Втора е БСП с 16,7%, следва „Продължаваме промяната“ с 15,6%. Четвъртото място е за „Има такъв народ“ с подкрепа от 13,4%.

В битката за петото място ДПС изпреварва с 9,7% изборен резултат „Демократична България“, която коалиция получава 9,1%.

Според „Сова Харис“ коалицията „Изправи се Бг! Ние идваме“ ще влезе в 47-ото Народно събрание с 4,4% от гласовете.

Втвърдяването на позициите на ГЕРБ и ДПС, изразено и в кампаниите им, води до още по-изразена изолация от останалите, твърдят от агенцията.

БСП и партиите на промяната ще имат доста над 121 депутати и ще могат да съставят правителство с мандата на втората политическа сила.

Настоящият президент продължава да е фаворит за следващия мандат. Нещо повече, подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур с 56,2%, твърди Васил Тончев от „Сова Харис“.

Останалите основни кандидати като Анастас Герджиков – 23,55, Лозан Панов – 6,85 и Мустафа Карадайъ – 7,1%,  не успяват да излязат извън рамките на подкрепата на партиите, които стоят зад тях, твърдят от агенцията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0