„Роко“ и „Магнитски“ – две ястия за предизборна консумация

24rodopi.bg/Коментари/Политика От години Вежди Рашидов тръби, че направил пробив в Кърджали, в Бастиона на Доган. Това, разбира се, е откровена неист

24rodopi.bg/Коментари/Политика

От години Вежди Рашидов тръби, че направил пробив в Кърджали, в Бастиона на Доган. Това, разбира се, е откровена неистина.

Скулпторът и почетен гражданин на Кърджали стана депутат от списъка „Бойко Борисов“, а не с името си.

На парламентарните избори през 2009 година в 9-и Кърджалийски МИР имаше един мажоритарен мандат и още 4, разпределени чрез пропорционален вот. Ахмед Доган разгроми Вежди Рашидов с 67 675 : 19 395 гласа и стана кърджалийски народен представител с името си. Един от пропорционалните мандати получи листата на ГЕРБ. Първият в списъка Вежди Рашидов стана депутат и… толкоз.

Преди него, близо 19 хиляди гласа в Кърджали спечели Стефан Данаилов, но БСП не получи мандат. Листа на ГЕРБ, водена от Цвета Караянчева, на няколко вота постигна резултат над 18 хиляди гласа.

Такава е системата за разпределяне на мандатите – веднъж ощетява отличниците, друг пък подарява на слабаците. Напоследък в 9-ти МИР се случва второто.

 Но пробивът в Бастиона на Доган се е случвал. Когато Съюзът на демократичните сили (СДС) беше силен, а областен лидер и областен управител на Кърджали беше Пламен Иванов. И, разбира се, когато бе арестуван Ерджан Рашид – Роко, емблематична фигура в онези времена.

На 14 април 1997 г. командоси и антимафиоти нахлуват в 7 търговски обекта на кърджалийския бизнесмен и го отвеждат. На изборите на 19 април 1997 година СДС печели един от мандатите в Кърджалийско, а на следващите местните избори ДПС губи кметските избори в Кърджали, Момчилград и Кирково. 

Новините от вчера, които ще кънтят до изборния 2 април гласят: „Нов списък санкционирани българи по ”Магнитски” – Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов“ и „Великобритания налага санкции на Пеевски, Желязков и Божков“.

Изброените лица определено са вдигнали адреналина, но много не им дреме. Единият дори се кефеше, че разлаял кучетата на душманите.

Арестът на Роко веднъж изигра голяма роля в българската политика.

Ще повлияят ли санкциите на изборните резултати на 2 април? От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се надяват това да се случи.

На снимката: Задържането на Роко. Кадър от архива на МВР

COMMENTS

WORDPRESS: 0