Родопски села зареждат с дрога градовете?! 12 бона се правят от 600 грама канабис

Родопски села зареждат с дрога градовете?! 12 бона се правят от 600 грама канабис

24rodopi.bg/Общество/Регион 12 000 лева само от 600 грама трева. Чиста печалба, но не от слама или сено, а от канабис. Огромни приходи от наркотици м

24rodopi.bg/Общество/Регион

12 000 лева само от 600 грама трева. Чиста печалба, но не от слама или сено, а от канабис. Огромни приходи от наркотици могат да се правят в Родопите. Села пък се оказват „пунктовете“ за зареждане на градовете в областите Кърджали и Смолян. Схемата на Петрич и региона отпреди години, но в планината на Орфей.

„Обезлюдените села са идеални за хора, решили да се занимават с отглеждане и разпространение на марихуана. Ползват се ниви, градини, дори порутени плевни“, разкриват за „Родопи voice“ разследващи.

Дрогата пък се пласира главно в градовете, особено в областните центрове. Един грам канабис на улицата се продава за около 20 лева. Същата е и цената на синтетичната дрога като амфетамин и метамфетамин, по-известен като пико. Синтетиката обаче се внася от вътрешността на страната, посочват разследващи.

Две акции бяха осъществени в рамките само на миналата седмица в Смолянско. Близо 100 грама марихуана бяха открити в гараж, собственост на пенсионер в маданското село Цирка. Преди това  пък полицаи откриха над 600 грама от същия наркотик в склад в друго маданско село-Средногорци.

През миналата година бе разкрита и най-голямата наркоплантация в Смолянско. На площ от един декар, на много труднодостъпно място над девинското село Осиково, разследващите откриха цяла фабрика за производство на дрога. На мястото са били засети и отглеждани растенията. При огледа са иззети 17 кг. и 600 гр. суха тревна маса марихуана и 143 броя канабисови растения. Канабисът бил торен, поливан, сушен и дробен, а продуктът бил с много добро качество. 340 000 лева е можела да достигне печалбата на дребно, ако канабисът от плантацията над Осиково бе стигнал до улицата. Тогава бяха задържани двама мъже на 55 и 46 години. Към момента разследването продължава, без привлечен обвиняем.

През 2017-та година пък в крумовградското село Качулка бе разкрита най-голямата наркоплантация в Родопите. В двора и в къщата на местен жител полицаите откриха близо тон канабис. Служителите на реда се натъкнаха на 86 стръка марихуана. Общото количество на зелената листна маса бе 950 килограма. В дома на 66-годишния мъж пък бяха иззети 11 килограма изсушен материал от растението.

След като сключи сделка с прокуратурата, плантаторът получи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода” и 6 000 лева глоба.

Пред разследващите тогава родопчанинът бе посочил, че семената му били предоставени от непознато лице, живеещо и работещо в Западна Европа.

На снимката: Дрогата в село Качулка

COMMENTS

WORDPRESS: 0