Родопски мързеливци получават по 1 800 лева на месец, лежейки на дивана, ако са в схемата „френска безработица“

24rodopi.bg/Общество Мързеливци в Родопите си стоят у дома и получават по 1 800 лева месечно и дори мислят за сериозни покупки, защото за една година

24rodopi.bg/Общество

Мързеливци в Родопите си стоят у дома и получават по 1 800 лева месечно и дори мислят за сериозни покупки, защото за една година им е гарантиран социален доход в размер на 21 600 лева. Разкритието правят експерти на Асоциацията на индустриалния капитал. 

Схема за източване на социалните фондове разкриха от Асоциацията на индустриалния капитал. Изчислено е, че злоупотребите с така наречената „френска безработица“ възлизат на над 10 милиона лева само в един район у нас, посочва Bulgaria On Air

Според Асоциацията на индустриалния капитал този вариант на бюджета не насърчава трудовия принос, а „сивия сектор и леженето на дивана“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев даде и пример със схема, която те са установили и действа по следния начин: Организирано се пътува до Франция за една седмица с автобус. Там хората се назначават на работа на минимална работна заплата в някоя компания, а след това се връщат обратно у нас и се регистрират като безработни.

„Така получават 12 месеца по 1 800 лева, почивайки си вкъщи, но източвайки социалните фондове“, казва Велев.

Злоупотребите обаче не спират до тук. „Ако не ги мързи, започват работа в сивия сектор“, коментира Велев.

Престъпната схема е засечена в Смолян, Кюстендил, Благоевград и други области.

COMMENTS

WORDPRESS: 0