Рискът от катастрофи е най-нисък в София, най-опасна е област Ловеч,… а Кърджали?

24rodopi.bg/Регион Рискът от автомобилни катастрофи в София-град е най-нисък в сравнение с всички останали области в България през 2023 година. Оценк

24rodopi.bg/Регион

Рискът от автомобилни катастрофи в София-град е най-нисък в сравнение с всички останали области в България през 2023 година. Оценката на риска се изготвя на 100 000 жители от населението, като се вземат предвид и броят на регистрираните автомобили, както и броят на всички пътно-транспортни произшествия (ПТП) – и тежки, и леки. По класацията по друг критерий – по дължина на пътната мрежа, София-град е на 10-то място след области като Русе, Благоевград, Пловдив и др.

Това обявиха от Института за пътна безопасност по време на дискусията “Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП”, пише „Труд“.

40 души са загинали в София през миналата година и броят им не е малък, но 40 са били и жертвите в област Пловдив, която е с 2-3 пъти по-малко население и автомобили. Затова и по оценка на риска Пловдив се нарежда сред българските области, в които вероятността да стане смъртоносна катастрофа е най-голяма. Според тази методика с 27 убити през 2023 г. на първо място застава област Ловеч, като в първите 10 са още няколко области от Северна България – Русе, Монтана, Враца, Велико Търново и Варна.

Най-нисък е рискът в области като Видин, Ямбол и Смолян, а със средни нива са области като Кърджали, Шумен, Бургас и др. Според експерти от Института идентифицирането на опасните места в тези области могат да помогнат за отстраняване им, с което да предотвратят други тежки катастрофи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0