Резултатите: Кърджали „средна хубост“ по БЕЛ, трагичен на втората матура

Резултатите: Кърджали „средна хубост“ по БЕЛ, трагичен на втората матура

24rodopi.bg/Образование Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). Зрелостниците са

24rodopi.bg/Образование

Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Това показват публикуваните резултати от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година, съобщават от Просветното министерство.

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички завършили XII клас (в случая 43 011), а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници.

С най-висок среден брой точки са чуждите езици. Сред високите е и средният резултат на втората задължителна матура по математика – 69.19 точки. В другия край се нареждат природните науки, информационни технологии, география и икономика, предприемачество.

София, Смолян, Пловдив, Варна са по традиция сред регионите с най-високи резултати. Разместване в сравнение с минали години има сред регионите с по-слаби резултати. По български език и литература най-зле са се справили зрелостниците в област Разград, а на втората задължителна матура – в област Кърджали.

Средният брой точки по БЕЛ в Кърджали е 47,73, а на втората матура 51,59, което е и най-слабият резултат за страната. Само в седем области резултатите на зрелостниците по български са по-слаби от тези на връстниците им в Кърджали.

В Смолян по БЕЛ точките са 55,49, а ДЗИ 2- 64,56.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0