Репресирани, бивши лагерници от Белене, лидери на ДПС  – заедно пред паметника на жертвите на тоталитаризма

Репресирани, бивши лагерници от Белене, лидери на ДПС – заедно пред паметника на жертвите на тоталитаризма

24rodopi.bg/Общество Репресирани от комунистическата власт, бивши политзатворници от лагера в Белене, десетки изселници и лидери на ДПС се събраха пр

24rodopi.bg/Общество

Репресирани от комунистическата власт, бивши политзатворници от лагера в Белене, десетки изселници и лидери на ДПС се събраха пред уникалния паметник на жертвите от тоталитарния режим, който се намира в турския град Мендерес.

„Момчилград много прилича на град Мендерес. Освен, че тук живеят много момчилградчани, двете побратимени общини вече имат общ символ на демокрацията. Особено съм горда, че като кмет на община Момчилград имах възможността да посетя паметника на жертвите от тоталитарния режим в Мендерес. Той е изграден благодарение на усилията на репресирани жители и изселници от Момчилград в Измир. Заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателите Ахмед Ахмедов и д-р инж. Хасан Азис, народните представители от ДПС в 47-ото Народно събрание Адлен Шефкед, Байрам Байрам, Сезгин Мехмед и Елхан Кълков, координаторът на ДПС за Измир Исмаил Ватансевер положихме венци пред паметника“, сподели Илкнур Мехмед, кмет на община Момчилград.

„Поздравявам още веднъж основоположниците на тази прекрасна идея – героизмът на жертвите на т.нар. „тоталитарен режим“ да бъде съживен на стотици километри от Момчилград. Посещението ни премина с много емоционални моменти, споделени преживявания от онези мрачни времена. Местните си направиха много снимки за спомен с председателя и ръководството на ДПС.

Надявам се заедно с екипа ни да успеем да предприемем всички малки крачки и тези, които сънуват България и родния си край, да се завърнат. И да има радост и топлина в изоставените сега домове“, добави г-жа Кязим.

COMMENTS

WORDPRESS: 0