Рекорд! 420% ръст на БВП на човек от населението в област Кърджали заради мегаинвестицията на „Дънди“

24rodopi.bg/Икономика/Регион Дългосрочният поглед към динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) на областите сочи, че в рамките на последните две

24rodopi.bg/Икономика/Регион

Дългосрочният поглед към динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) на областите сочи, че в рамките на последните две десетилетия те са се развивали на няколко скорости. Това сочат в анализ експертите от Института за пазарна икономика.

„Столицата отново води значително пред всички останали, с 557% ръст на БВП на човек от населението между 2000 и 2020 г. Сходен ръст – по 410-420% се наблюдава при Пловдив, София (област) и Кърджали, в резултат най-вече на развитието на местната индустрия. Докато при първите две развитието е относително равномерно разпределено през годините, то в случая на Кърджали ръста е съсредоточен в последните няколко години, движен в голяма степен от началото на работа на мината в Крумовград“, гласи констатацията на Института. Визира се инвестицията на компанията „Дънди Прешъс Металъс“ в Крумовград.

През 2020 г. столицата продължава да генерира почти половината от общия БВП на страната – 51,3 милиарда лева, следвана от Пловдив (9,7 милиарда лева) и Варна (7,4 милиарда лева), а най-малките областни икономики остават Видин и Силистра, съответно с 726 и 892 милиона лева. Спрямо населението София (столица) също е лидер, с 38,9 хиляди лева на човек от населението, над два пъти повече от област София (17,2 хиляди лева) и Враца (15,6 хиляди лева).

COMMENTS

WORDPRESS: 0