„Разстояние“ в 40 стотинки: 25 вида хляб в града, на село – 5-6

„Разстояние“ в 40 стотинки: 25 вида хляб в града, на село – 5-6

24rodopi.bg/Регион/Обшество 25 вида хляб в една от чуждите вериги в Кърджали. 1,29 лева за 650 грама. Разстоянието от града до село вече е 40 стотинк

24rodopi.bg/Регион/Обшество

25 вида хляб в една от чуждите вериги в Кърджали. 1,29 лева за 650 грама. Разстоянието от града до село вече е 40 стотинки. С толкова е по-скъп хлябът за местните. В магазин в едно от крайградските села се доставя продукт от 6 различни фирми. Цената е 1,70 лева.

Парламентът реши хлябът и брашното да бъдат с нулева ставка на ДДС за срок от една година – до 1 юли 2023 година. След въвеждането на мярката, Комисията за защита на потребителите извърши над 100 проверки на цената на хляба в цялата страна по нареждане на министъра на икономиката Корнелия Нинова.
Тя обяви, че част от търговските вериги в над 30 града са свалили цените с 20% на всички видове хляб, но се оказа, че става дума за промоция на една от веригите.
В хлебозавода в Белослав, който е един от най-големите производители на хляб в страната, премахването на ДДС на хляба се приема като нож с две остриета.
 
Търговският директор на хлебозавода Димитър Петров заяви за БНТ, че не е взето под внимание контрастната цена на хляба в различните части на страната. Би било по-полезно, ако е наложен таван върху цената на хляба, защото в София например хлябът струва 2.20 лв., а в Белослав – 1.30 лв.

В хлебозавода все още се правят изчисления с колко ще се намали цената на хляба, но това намаление ще се усети повече в районите, където цената е по-висока.

Проблем в Кърджалийско са и „номерата на доставчиците“, споделя пред 24rodopi.bg собственик на хранителни магазини.

„Хлябът от Хасково се продава с 10 стотинки разлика в населените места, които отстоят почти на еднакво разстояние от хлебозавода. Хасковлии прилагат следния номер: там, където се предлагат повече видове хляб, цената е една, а в селата, където няма голям избор, тя е завишена с 10 стотинки“, допълва търговецът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0