Ръст на доходите, ревизията на учебните програми – среща на областен и синдикати

24rodopi.bg/Образование Областният управител Никола Чанев бе гост на работна среща с националното ръководство на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкр

24rodopi.bg/Образование

Областният управител Никола Чанев бе гост на работна среща с националното ръководство на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в конферентната зала на хотел „Кърджали“.

На форума бяха обсъдени актуални проблеми на сектора – от статута и квалификацията на педагогическите специалисти, до ръста на доходите с 8,4 %, ревизията на учебните програми, промените в Закона за училищното и предучилищното образование, превенцията на агресията, използването на изкуствения интелект и т.н. Никола Чанев получи висока оценка от домакините и плакет за доброто социално партньорство на регионално ниво. Той от своя страна открои политиката на държавата през предходните години за удвояването на учителските заплати и извеждането на образованието като приоритет на управлението. Изтъкна като добра новина въвеждането на делегирани бюджети в детските градини на община Кърджали и посочи синдикатите като мост, който гарантира по-голяма чуваемост в системата и по-високи резултати. Председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров припомни, че увеличението на заплатите не е достатъчно за издигане престижа на професията и качеството на обучението, нужна е политическа смелост да бъде защитен българският учител, подкрепа за учителите-иноватори, подмладяване на сектора и създаване на условия за повишаване на качеството.

Гости на срещата бяха още заместник-областният управител Гюрай Сюлейман, дългогодишен член на синдиката, и началникът на РУО Ангелина Костова.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0