„Рамбото“ Гьокташ получи сърдечна криза в съда и бе откаран с линейка

24rodopi.bg/Криминале Издирван за убийство на свой известен сънародник турски гражданин получи сърдечна криза в съда в Хасково и бе откаран с линейка

24rodopi.bg/Криминале

Издирван за убийство на свой известен сънародник турски гражданин получи сърдечна криза в съда в Хасково и бе откаран с линейка в „Спешна помощ“. Това стана след края на делото на Мустафа Левент Гьокташ, на което адвокатите му поискаха сегашната му мярка за неотклонение „задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека до същинското производство по екстрадицията му в югоизточната ни съседка, което трябва да се състои на 25 ноември. Причината за свикването на съдебно жури бе влошеното здравословно състояние на задържания, съобщава БТА.

63-годишният Мустафа Левент Гьокташ бе задържан на 1 септември т. г. в Свиленград, след като влязъл у нас нелегално през „зелена граница“, за което също е обвинен.

Припомняме, че Гьокташ е участвал в операцията по залавянето на лидера на терористичната организация PKK Абдуллах Йоджалан.

Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол – Анкара, и срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание „доживотен затвор“.

Първоначално на Гьокташ в Хасковския окръжен съд бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. г., която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. Защитата му изтъква, че той е набеден за престъплението и е преследван по политически причини в родината си. Той има и внесено заявление за предоставяне на международна закрила у нас.

На заседание на съда в Хасково на 5 октомври след изслушване на поисканото за предаване лице, неговите защитници и представителя на държавното обвинение, магистратите прецениха, че по делото следва да бъдат изискани и представени доказателства от съответните органи на Република Турция, които подкрепят и обосновават искането за екстрадиция, както и да бъдат представени гаранции за спазване на принципа за невиновност и съблюдаване на основни права на лицето.

Днешната сесия на съда реши да назначи съдебно-медицинска експертиза, която до 21 ноември да се произнесе дали мъжът може да остане в ареста.

Левент Гьокташ, който е роден на 8 юни 1959 г. в Токат, се издига до чин полковник в турските въоръжени сили, участва в експулсирането на лидера на терористичната организация PKK Абдуллах Йоджалан, който бе заловен в Кения през 1999 година при акция на турското разузнаване.

Гьокташ е бил командир на полк в звено „Бойно издирване и спасяване” към Командването на специалните сили към Генералния щаб. Той е единственият човек в турските въоръжени сили, който има 3 медала за изключителна храброст и себеотрицание. След като се пенсионира от военна служба през 2004 г., започва работа като адвокат на свободна практика.

Снимка: Николай Грудев/БТА

COMMENTS

WORDPRESS: 0