„Рамбото“ Гьокташ остава 40 дни зад решетки, иска международна закрила

„Рамбото“ Гьокташ остава 40 дни зад решетки, иска международна закрила

24rodopi.bg/Темата+ Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "временно задържане" за 40 дни спрямо турски гражданин, търсен за

24rodopi.bg/Темата+

Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение „временно задържане“ за 40 дни спрямо турски гражданин, търсен за убийство в родината си след над 5-часово заседание по делото, съобщават от Съдебната палата.

Както вече първи 24rodopi.bg писа у нас, Мустафа Левент Гьокташ (63 г.) бе задържан на 1 септември т. г. в Свиленград, след като влязъл у нас нелегално през „зелена граница“, за което също е обвинен.

Мярката трябва да осигури гаранция за гледането на делото за екстрадиция в югоизточната ни съседка по същество. Гьокташ е търсен от Наказателния съд в Анкара с червена бюлетина от Интерпол за предумишлено убийство, извършено на 18 декември 2002 година. В същия ден пред дома си е застрелян писателят и интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, преподавател в университета в Анкара. От съда отговориха, че жертвата не е визирана поименно в бланкетното искане, пише кореспондентът на БТА в Хасково.

Гьокташ е пенсиониран полковник, в момента е адвокат с практика в Истанбул и Анкара, стана ясно на делото. Подзащитният ми е набеден за убийството на преподавателя, причините са изцяло политически, каза в кулоарите на съда адвокатът му Иван Иванов. На журналистически въпрос той отговори, че клиентът му също така по никакъв начин не е бил член на групировката ФЕТО с лидер Фетхуллах Гюлен, която е сочена от Анкара за организатор на опита за преврат в южната съседка.

Пред съда адвокат Иванов представи и молбата на Гьокташ до българските влести за предоставяне на международна закрила, както и документи, удостоверяващи неговата легална дейност в Турция.

Съдът обаче прие доводите, че има реална опасност той да се укрие, тъй като против него е образувано и наказателно преследване за друго престъпление по българския наказателен закон, уточниха след края на делото от пресслужбата на съда. Също така се взема под внимание и факта, че Гьокташ е чужд гражданин, без установено местоживеене в страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0