Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси за Украйна!

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси за Украйна!

24rodopi.bg/Общество „Първо, искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Още

24rodopi.bg/Общество

„Първо, искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден на нейното избухване аз заклеймих агресията срещу вашата страна. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжие трудно води до неговото решение. В тази връзка е важно да обръщаме внимание на последователни усилия на деескалация, прекратяване на огъня, търсене на мирно решение със средствата на дипломацията. Аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от въоръжението на българската армия“.

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Благодарен съм, че съм на посещение днес в София. Благодаря за поканата на правителството на България. Подчертавам, че съм много благодарен за това, че хората на България действително подслониха голям брой украинци“, заяви на свой ред Зеленски.

„Много съм благодарен на парламента за подкрепата с амуниции. Г-н президентът казва, че не подкрепя това, и го каза като върховен главнокомандващ. За да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепят усилването на Украйна. Това са различни неща“, каза още Зеленски.

„Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, да воювате с Руската федерация. Имате мощна армия, хората ви са добри. Но това би било недостатъчно със 160-милионна държава. Затова е хубаво да давате на хората, да могат да се защитават, да не дойде войната при вас, румънците, поляците. Войната няма разстояние. Вие като върховен главнокомандващ ще ме разберете. Не дай Боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на мое място. И хората да не искат да ви помагат. Какво ще правите тогава? Ще кажете – Путин, взимай каквото искаш? Не сигурен съм, че няма да кажете това“, заяви украинският президент.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0